20 januari 2023

Reactie BovenIJ op artikel in Het Parool over de kankeratlas in Noord

golf
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Reactie BovenIJ op artikel in Het Parool over de kankeratlas in Noord

Afgelopen dinsdag publiceerde Het Parool een artikel naar aanleiding van de kankeratlas die het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) jaarlijks uitbrengt. In Amsterdam-Noord komt vaker longkanker voor dan gemiddeld in Nederland. Een heftige conclusie die de longartsen in het BovenIJ herkennen: ‘In de dagelijkse praktijk zien wij bij onze patiënten dat longkanker een veelvoorkomende ziekte is, maar toch is het schokkend om te zien dat het verschil in Noord zo groot is ten opzichte van de rest van Nederland,’ geeft Nienke Thönissen, één van de longartsen in BovenIJ aan.

Zorg dichtbij huis

De longartsen van het BovenIJ werken voor behandelingen van longkanker nauw samen met het OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Nienke Thönissen: ‘We hebben wekelijks overleg waarin alle mensen met longkanker worden besproken. Waar mogelijk behandelen we de patiënten uit Amsterdam-Noord dichtbij huis. En anders worden patiënten doorverwezen naar een expertisecentrum met meer ervaring in de behandeling van zeldzamere vormen van longkanker.’’

Verkleinen gezondheidsverschillen

Een preventieve en bredere aanpak met verschillende partners is essentieel om in de toekomst gezondheidsverschillen te verkleinen. Daar werkt het BovenIJ aan binnen het programma “Beter Samen in Noord” van de KrijtMolenAlliantie. De Gemeente Amsterdam, Amsterdamse zorg- en welzijnsaanbieders, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zetten zich de komende jaren in om de gezondheid en kwaliteit van leven van de inwoners van Amsterdam Noord te verbeteren en de gezondheidsverschillen te verkleinen. Het BovenIJ neemt hier samen met haar partners het voortouw in.

Rook-stop-poli

Leefgewoonten zijn vaak de oorzaak van de diagnose longkanker. In 8 op de 10 gevallen is roken de oorzaak van longkanker. Thönissen: ‘In het BovenIJ begeleiden we op onze rook-stop-poli mensen die willen stoppen met roken. Samen met de patiënt bespreken we de motivatie, doen we vooraf onderzoek en denken we mee over ondersteunende middelen. Daarna vindt de begeleiding van de patiënt plaats door een rookstopcoach. Samen bespreken we de begeleiding die bij jou past.’ Ook andere zorg en welzijnsprofessionals in Noord, zoals de huisartsen, bieden begeleiding om mensen te laten stoppen met roken en streven naar een rookvrije generatie.

Lees het verhaal van Maria die met begeleiding van de rook-stop-poli is gestopt met roken.

Gerelateerde berichten

COPD en andere longziekten kunnen leiden tot beperkingen. Om deze zoveel mogelijk te verminderen, biedt het BovenIJ een longrevalidatie programma aan. Om het meeste effect te behalen, kunnen onze longrevalidatie-patiënten nu ook gebruik maken van de Thuismeten app.

Lees meer Lees meer over Nieuw! Thuismeten bij longrevalidatie

Een longziekte heeft een grote invloed op je leven. Vaak moet je je leven aanpassen en zijn er dingen die je niet meer kunt doen. Gevoelens van boosheid, frustratie of juist opluchting zijn herkenbaar voor anderen die hetzelfde meemaken. Het is fijn om hierover te praten met mensen die begrijpen wat je doormaakt.

Lees meer Lees meer over Longpunt: terug van weggeweest

Stoptober is een mooie kans om samen met anderen gedurende 28 dagen niet te roken in oktober. Vanaf 1 oktober bundelen rokers en niet-rokers hun krachten om elkaar te ondersteunen in deze uitdaging. Doet u ook mee?

Lees meer Lees meer over Doe mee met Stoptober en zet de eerste stap naar een rookvrij leven
Ik heb meer lucht en ben vrolijker dan vroeger

Maria, patiënt longgeneeskunde

Maria (30) was ruim 15 jaar verslaafd aan roken. Na behandeling op de rook-stop-poli van het BovenIJ ziekenhuis is het haar gelukt om te stoppen: ‘Ik heb meer lucht en ben vrolijker dan vroeger.’

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven