behandeling

Spataderen verwijderen Muller methode

golf
 1. Home
 2. Aandoening & behandeling
 3. Spataderen verwijderen Muller methode
U kunt grote spataderen in het BovenIJ ziekenhuis laten verwijderen met de Muller methode. Deze behandeling doen we in ons speciale spatadercentrum. We halen de spataderen onder plaatselijke verdoving via hele kleine sneetjes weg. Na de behandeling mag u al snel naar huis.

Voorbereiding

 • U kunt na de behandeling normaal lopen, maar u mag niet autorijden of fietsen. Zorg ervoor dat iemand u kan thuisbrengen.
 • Bent u allergisch voor verdovingsvloeistof, desinfecterende middelen of pleisters? Zeg dit dan van tevoren tegen de arts. Laat ook weten of u bloedverdunners gebruikt.
 • Neem extra ondergoed mee naar het ziekenhuis.
 • U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. Dat betekent dat u ervoor gewoon kunt eten en drinken.

De behandeling in stappen

Afspraak spatadercentrum

In ons speciale spatadercentrum wordt u na verwijzing van uw huisarts onderzocht en bepalen we samen met u of deze behandeling bij u past. Daarna maakt u een afspraak voor de behandeling.

Melden

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de receptie van het dagcentrum op de tweede verdieping van het BovenIJ ziekenhuis. Een arts of verpleegkundige haalt u op en neemt u mee naar de behandelkamer.

 

Voorbereiding

In de behandelkamer gaat u op een opstapje staan. Daarna tekent de arts met een speciale stift welke spataderen worden verwijderd. Dan spuiten we de verdovingsvloeistof vlak naast de spatader. We desinfecteren de huid van uw been. Terwijl de verdoving inwerkt, doen de arts en verpleegkundige een schort om, mondkapje op en handschoenen aan. Uw been wordt afgedekt met steriele doeken. Dit is voor de hygiëne. Uw hoofd wordt niet bedekt en u kunt tijdens de behandeling gewoon praten.

De behandeling

U krijgt u op verschillende plaatsen op uw huid verdovingsprikjes, waarna we kleine sneetjes in uw huid maken. Deze sneetjes zijn een paar millimeter groot. Dit kan gevoelig zijn. Via de kleine sneetjes verwijdert de arts de spataderen met haakjes. De behandeling duurt in totaal 45 tot 60 minuten.

 

Na de behandeling

We plakken de wondjes af met speciale pleisters (hechtstrips). Omdat de wondjes erg klein zijn, is hechten niet nodig. De verpleegkundige verbindt uw been met een drukverband of doet een steunkous aan. Dit is om bloeduitstortingen te voorkomen. Deze steunkous moet u 48 uur aanhouden, dus ook ‘s nachts.

Naar huis

Het is belangrijk om na de behandeling veel te lopen. Voordat u naar huis gaat moet u een kwartier door het ziekenhuis wandelen.

Controle

Na 48 uur komt u terug naar het ziekenhuis voor controle. Dan gaat het verband/ de steunkous eraf en bekijkt de arts uw been. Het is normaal als er bloeduitstortingen zijn, dit trekt vanzelf weer weg. Hierna moet u de steunkous 10 dagen lang overdag aanhouden, en uitdoen voor de nacht. Het is belangrijk dat u dit doet, want door de druk van de steunkous heeft u minder kans op ontsteking en pijn.

Veel lopen

Loop regelmatig, maar voorkom lang stilstaan of zware lichamelijke inspanning. Probeer elke dag 3 keer 15 minuten te wandelen.

Autorijden

Als u langer dan 1 uur moet rijden, stop dan halverwege om een wandeling van minstens 15 minuten te maken.

Effect behandeling

Bij de meeste patiënten verdwijnen de klachten binnen 1 tot 2 weken. Maar dit kan ook een paar maanden duren.

Pijn

De meeste patiënten hebben na deze behandeling geen last van zwellingen, bloeduitstortingen en/of littekens. Wel kunt u lichte pijn of drukkend gevoel hebben op de plek van de behandelde ader. Dit voelt 1 dag tot 2 weken na de behandeling en dit kan dagen tot weken duren. U mag pijnstilling slikken. Neem het liefst diclofenac of ibuprofen, in plaats van paracetamol. Deze pijnstillers hebben namelijk een ontstekingsremmend effect.

Natte plek op steunkous

De verdovingsvloeistof kan na de behandeling wat ‘teruglekken’ uit het been, waardoor de steunkous een beetje nat wordt. Soms komt er een stipje bloed op de steunkous. Dit is normaal.

Werk en school

Als u zich goed voelt, mag u na 1 dag alles weer doen. Dus u mag de volgende dag weer naar uw werk of school. Alles wat u kan doen zonder klachten, mag u doen.

Sporten

We raden af om de eerste week te gaan hardlopen, of veel te springen. Ga ook niet zwemmen, lang in bad of naar de sauna. Anders kunnen de wondjes gaan infecteren. U kunt 48 uur na de behandeling weer douchen. 

Blauwe plekken

U kunt blauwe plekken hebben na de behandeling, of uw huid prikt een beetje. Dit is normaal en gaat vanzelf over.

Ontsteking

Ongeveer 5 tot 10 procent van de mensen krijgt na de behandeling last van een ontstekingsreactie. Uw been voelt dan warm en pijnlijk aan en kan wat rood zijn. Dit is pijnlijk, maar niet gevaarlijk en  verdwijnt na een paar dagen of weken vanzelf.

Nieuwe behandeling

Spataderen die je aan de buitenkant duidelijk ziet, zullen door deze behandeling meestal niet onzichtbaar worden. Wel zijn ze veel minder gezwollen, omdat er minder druk op staat. Wacht 3 tot 6 maanden om te zien in hoeverre de vaatjes door behandeling ‘droogvallen’. Als u de vaatjes echt helemaal kwijt wilt, is vaak na enkele maanden een aanvullende behandeling nodig.

Contact opnemen

Neem contact met ons op:

 • bij koorts hoger dan 39°C,
 • wanneer er veel bloed uit de wond komt,
 • bij ondragelijke pijn (waar pijnstillers niet tegen helpen).

Praktische informatie

 • Telefoonnummer 020-634 6251/ 020-6346 231
 • Route 84 (dermatoloog) / 22 (vaatchirurg)

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven