Spataderbehandeling volgens de Muller methode

Er zijn meerdere methoden om spataderen te behandelen, zoals inspuiten (scleroseren), opereren onder algehele of lokale verdoving, of laser en radiofrequente behandelingen. Bij u zijn spataderen geconstateerd van een formaat dat het beste kan worden behandeld volgens de Muller* methode.

Bij deze techniek worden de spataderen onder lokale verdoving via hele kleine sneetjes weggehaald. De Muller methode is vooral geschikt voor grote spataderen. Het is een tijdrovende ingreep, maar het biedt wel meer zekerheid dat de spataderen niet terugkomen. Mochten er nog spataderen overblijven, dan kunnen deze op een later tijdstip alsnog worden weggespoten.

* de methode is genoemd naar de bedenker ervan, dermatoloog Muller

Wat kunt u verwachten? 

Bij de behandeling volgens de Muller methode worden meerdere kleine (enkele millimeters grote) sneetjes in de huid gemaakt net naast de spatader. Vervolgens wordt de spatader via dit sneetje met een klein haakje aangehaakt en naar buiten getrokken. Deze operatie vindt plaats onder lokale verdoving. U krijgt daarvoor injecties met het verdovingsmiddel Lidocaïne® op de plaatsen waar de spataderen zullen worden verwijderd. Deze injecties zijn uiteraard pijnlijk, de rest van de ingreep nauwelijks.

Wij raden u aan iemand als begeleider mee te nemen, maar dit is niet verplicht. U kunt in principe na de behandeling normaal lopen, maar zelf naar huis rijden met de auto wordt afgeraden. De volgende dag mag alles weer. Als u allergisch bent voor verdovingsvloeistof, desinfecterende middelen of pleister, moet u dit van te voren aan de arts doorgeven. Ook is het belangrijk te melden of u bloedverdunnende middelen gebruikt.

Tijdens de ingreep

Nadat u zich bij de balie van de polikliniek dan wel het dagcentrum heeft gemeld, wordt u door de arts of de verpleegkundige opgehaald. In de behandelkamer wordt u verzocht op een opstapje plaats te nemen, waarna de arts met een speciale stift de te verwijderen spataderen zal aantekenen. Hierna wordt de verdovingsvloeistof ingespoten vlak naast de spatader. 

De huid van het been wordt gedesinfecteerd. Terwijl de verdoving inwerkt, zullen de arts(en) en verpleegkundige een schort, monddoekje en steriele handschoenen aantrekken. Vervolgens wordt het been afgedekt met steriele doeken. 

De totale ingreep duurt 45 tot 60 minuten. Na de ingreep plakt men de wondjes af met steriele hechtstrips (zwaluwstaartjes) en wondpleisters. Bij deze kleine wondjes is hechten niet nodig.

Na de ingreep

Na de ingreep wordt een drukverband of kous aangebracht ter plaatse van het behandelde gebied, om bloeduitstortingen zoveel mogelijk te voorkomen. 

U wordt ook verzocht nog een half uurtje in de wachtkamer te blijven zitten om te kunnen controleren op eventueel nabloeden of een knellend verband. Het drukverband of kous moet 48 uur blijven zitten. 

Zorg ervoor dat het verband/kous goed blijft zitten en dat het droog blijft. 

U zult dus een alternatief moeten vinden voor het douchen (wassen met washandjes, afdekkende plastic zak, etc.)

Na 48 uur komt u terug voor controle, dan wordt het verband/kous er afgehaald en het been bekeken. Het is normaal dat er dan toch bloeduitstortingen te zien zijn, dit trekt vanzelf weer weg. Alle pleisters en hechtstrips worden verwijderd. Daarna moet u in ieder geval nog 1 week overdag een kous dragen. 

In principe kunt u na de ingreep alles doen, wij adviseren echter geen intensieve sport te beoefenen.

Mochten er problemen ontstaan met het been (bijvoorbeeld stuwing, pijn of een bloeding) of met het verband (verband zakt af, of zit te los of te strak) neem dan contact op met de polikliniek waar u behandeld bent. 

Heeft u nog vragen?

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, belt u dan tijdens kantooruren naar de receptie van de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Contactinformatie afdelingen

Spatadercentrum

Telefoonnummer 020-634 6205/ 020-6346 231
Route 84 (dermatoloog) / 22 (vaatchirurg)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven