behandeling

Spataderen verwijderen met VNUS Closure

golf
 1. Home
 2. Aandoening & behandeling
 3. Spataderen verwijderen met VNUS Closure
In het BovenIJ ziekenhuis verwijderen we kleine spataderen met de VNUS Closure behandeling. Deze behandeling doen we in ons speciale spatadercentrum en duurt in totaal 30 tot 45 minuten. Daarna kunt u al snel naar huis.

Voorbereiding

 • Neem extra ondergoed mee naar het ziekenhuis. Bij de behandeling kan namelijk wat gel of verdovingsvloeistof op uw onderbroek komen.
 • Heeft u steunkousen gekregen bij eerdere behandelingen? Neem deze dan mee.
 • U mag na de behandeling zelf naar huis rijden. Toch adviseren we om iemand mee te nemen, die u kan thuisbrengen na de behandeling.
 • Bent u allergisch bent voor verdovingsvloeistof, desinfecterende middelen of pleisters? Zeg dit dan van tevoren tegen de arts. Laat ook weten of u bloedverdunners gebruikt.
 • U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. Dat betekent dat u ervoor gewoon kunt eten en drinken.
 • Smeer uw benen op de dag van de behandeling niet in met crème of zalf.

De behandeling in stappen

Afspraak spatadercentrum

Als u last van uw spataderen heeft, gaat u eerst naar de huisarts. Die verwijst u door naar het BovenIJ ziekenhuis. In ons speciale spatadercentrum wordt u onderzocht en bepalen we samen met u of deze behandeling bij u past. Daarna maakt u een afspraak voor de behandeling

Melden

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de receptie van het dagcentrum op de tweede verdieping van het BovenIJ ziekenhuis. Een arts of verpleegkundige haalt u op en neemt u mee naar de behandelkamer.

Voorbereiding

In de behandelkamer tekent de arts met een stift op uw been waar de katheter in komt. Dit gebeurt terwijl u staat. Daarna gaat u op de behandeltafel liggen. De hele behandeling duurt in totaal 30 tot 45 minuten. Tijdens de behandeling wordt u gedeeltelijk bedekt met  steriele groene doeken. Dit is voor de hygiëne tijdens de behandeling. Uw hoofd wordt niet bedekt en u kunt tijdens de behandeling gewoon praten.

Echo-onderzoek

Voordat de behandeling begint, kijkt de arts eerst hoe de bloedvaten lopen. Dit doen we met een echo-onderzoek. Eerst doen we gel op uw been, waarna we met een apparaatje over uw huid bewegen. Op een beeldscherm kan de arts zien hoe de bloedvaten lopen. Dit doet geen pijn. 

Plaatsen katheter

U krijgt een plaatselijke verdoving met een prikje. Dit kan een beetje branden. Daarna maakt de arts een klein sneetje in de huid. Hierdoor doen we de katheter (rubberen slangetje). Dit doet geen pijn. Wel voelt u misschien het opschuiven van de katheter. We kunnen op een beeldscherm zien of de katheter goed zit. Als de katheter in de ader ligt, verdooft de arts uw huid met meerdere prikjes. Dit zijn ongeveer 5 tot 10 prikjes en kan gevoelig zijn.

De behandeling

We verwarmen de katheter tot ongeveer 120 graden Celsius. Hierdoor krimpt de wand van het bloedvat, waardoor de spatader dichtgaat. Het verhitten duurt 3 tot 5 minuten. Waarschijnlijk voelt u hier niets van.   

Na de behandeling

U krijgt na de behandeling een verbandje op uw been en een steunkous aan. Dit is om bloeduitstortingen te voorkomen. Deze steunkous moet u 48 uur aanhouden, dus ook ‘s nachts. Hierna moet u de steunkous 10 dagen lang overdag aanhouden en uitdoen voor de nacht.

Naar huis

Het is belangrijk om na de behandeling veel te lopen. Voordat u naar huis gaat moet u 15 minuten door het ziekenhuis wandelen.

Veel lopen

Loop regelmatig, maar voorkom lang stilstaan of zware lichamelijke inspanning. Probeer elke dag 3 keer 15 minuten te wandelen.

Steunkous

Na de behandeling houdt u uw steunkous 48 uur aan, dus ook ‘s nachts. Hierna moet u de steunkous 10 dagen lang overdag aanhouden en uitdoen voor de nacht. Het is belangrijk dat u dit doet, want door de druk van de steunkous heeft u minder kans op ontsteking en pijn.

Autorijden

Als u langer dan 1 uur moet rijden, stop dan halverwege om een wandeling van minstens 15 minuten te maken.

Effect behandeling

Bij de meeste patiënten verdwijnen de klachten binnen 1 tot 2 weken. Maar dit kan ook een paar maanden duren.

Natte plek op steunkous

De verdovingsvloeistof kan na de behandeling wat ‘teruglekken’ uit het been, waardoor de steunkous een beetje nat wordt. Soms komt er een stipje bloed op de steunkous. Dit is normaal.

Werk en school

Als u zich goed voelt, mag u na 1 dag alles weer doen. Dus u mag de volgende dag weer naar uw werk of school. Alles wat u kan doen zonder klachten, mag u doen.

Sporten

We raden af om de eerste week te gaan hardlopen, of veel te springen. Ga ook niet zwemmen, lang in bad of naar de sauna. Anders kunnen de wondjes gaan infecteren. U kunt 48 uur na de behandeling weer douchen.  

Blauwe plekken

U kunt blauwe plekken hebben na de behandeling, of uw huid prikt een beetje. Dit is normaal en gaat vanzelf over.

Ontsteking

Ongeveer 5 tot 10 procent van de mensen krijgt na de behandeling last van een ontstekingsreactie. Uw been voelt dan warm en pijnlijk aan en kan wat rood zijn. Dit is pijnlijk, maar niet gevaarlijk en  verdwijnt na een paar dagen of weken vanzelf.

 

Nieuwe behandeling

Spataderen die je aan de buitenkant duidelijk ziet, zullen na deze behandeling nog te zien zijn. Wel zijn ze veel minder gezwollen, omdat er minder druk op staat. Als u de vaatjes echt helemaal kwijt wilt, is meestal na enkele maanden een aanvullende behandeling nodig.

Contact opnemen

Neem contact met ons op:

 • bij koorts hoger dan 39°C,
 • wanneer er veel bloed uit de wond komt,
 • bij ondragelijke pijn (waar pijnstillers niet tegen helpen.

Praktische informatie

 • Telefoonnummer 020-634 6251/ 020-6346 231
 • Route 84 (dermatoloog) / 22 (vaatchirurg)

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven