Spataderbehandeling volgens de VNUS Closure procedure

Tijdens uw bezoek aan de specialist is besloten om uw spataderen te behandelen. Met deze folder krijgt u informatie over de behandeling volgens de VNUS Closure procedure en wat u daarvan kunt verwachten. 

Behandeling van uw spataderen

Vaatsysteem 

Ons vaatsysteem bestaat uit een netwerk van aderen. Aderen zijn bloedvaten die zorgen voor de terugstroom van het bloed van de weefsels naar het hart. Daarnaast kent men slagaderen: zij vervoeren het bloed van het hart naar de weefsels. We onderscheiden drie soorten aderen: 

 • Oppervlakkige aderen
 • Diepe aderen
 • Verbindingsvaten (perforante aderen)

Met de VNUS Closure procedure worden de oppervlakkige aderen behandeld, deze zijn in de meest voorkomende gevallen de oorzaak van spataderen. Maar met deze procedure kunnen ook de verbindingsvaten (de perforanten) behandeld worden. 

Hoe ontstaan spataderen?

Er zijn vele factoren die bijdragen aan het ontstaan van spataderen: uw geslacht, uw leeftijd, een zwangerschap, overgewicht, familiaire aanleg en een staand beroep. 

Gezonde aderen hebben kleppen die er toe bijdragen dat het bloed terugstroomt in de richting van het hart. Als de kleppen sluiten, voorkomen ze dat het bloed terugstroomt naar de weefsels.

Spataderen ontstaan wanneer deze kleppen niet goed functioneren. Hierdoor zal het bloed, onder invloed van de zwaartekracht, onder in de benen zakken en minder goed terugstromen naar het hart. Door de toegenomen druk ontstaan spataderen met symptomen als: zichtbare spataderen, zware en vermoeide benen, pijn, huidveranderingen, zweren en/of gezwollen benen. 

Spataderen ontwikkelen zich progressief: als u er niets aan doet, zullen de klachten toenemen.

Echo onderzoek

Om vast te stellen of de kleppen in uw aderen niet goed meer werken, wordt een echo onderzoek gedaan. Tijdens het echo-onderzoek zoekt uw arts het bloedvat op en  maakt met de Doppler de pulsaties in het bloedvat zichtbaar en hoorbaar. Zo kan uw arts zien of u spataderen heeft. 

Behandeling 

De behandeling van spataderen kan op verschillende manieren, onder andere: 

 • Inspuiten (scleroseren)
 • Strippen (operatief verwijderen)
 • VNUS Closure procedure 
 • Clarivein procedure 

Uw arts kan u meer vertellen over de diverse behandelingen van spataderen.

De VNUS Closure procedure

De VNUS Closure procedure vindt poliklinisch plaats op het dagcentrum U hoeft voor de behandeling niet opgenomen te worden. 

Dag van de behandeling

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de receptie van het dagcentrum op de 2e etage. 

Graag extra ondergoed meenemen en eventueel ook de kousen die u heeft gekregen bij eerdere behandelingen. 

Wat gebeurt er?

Via een kleine snede in de huid, wordt de VNUS Closure catheter in de spatader geplaatst. Met de echo wordt vervolgens de juiste positie van de catheter bepaald. De kleine catheter levert radiofrequentie (RF) energie af aan de wand van het bloedvat. De catheter wordt nu voorzichtig teruggetrokken. De wand van het bloedvat wordt verhit, waardoor het collageen in de wand krimpt en het bloedvat sluit. Als de spatader is gesloten zal het bloed worden omgeleid via andere gezonde aderen.

De gehele behandeling inclusief voorbereidingstijd en nazorg duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten. Het verhitten zelf duurt 3 tot 5 minuten.

Is het pijnlijk? 

Patiënten hebben nauwelijks klachten van pijn tijdens het verhitten van de ader zelf. Echter, de verdovingsprikjes zijn gevoelig. Dit zijn meestal tussen de 5 en 10 prikjes. 

Na de ingreep

Na de ingreep krijgt u van ons een elastische kous die u 24 uur dient aan te houden. Daarna mag deze uit maar als u het prettig vindt, kunt u de kous langer aanhouden. In zeldzame gevallen adviseert de arts anders.

Patiënten die de VNUS Closure procedure ondergingen konden hun dagelijkse activiteiten na 1 dag weer hervatten. U krijgt het advies om regelmatig te lopen, maar langdurig staan en zware lichamelijke inspanning zo veel mogelijk te vermijden. Verderop in deze brochure vindt u een overzicht van regels en adviezen waar u zich de eerste periode na de behandeling aan dient te houden.

Goed resultaat

In klinisch onderzoek werd de VNUS Closure procedure vergeleken met de stripoperatie. Hieruit bleek dat patiënten die de VNUS Closure procedure ondergingen: 

 • minder last van post-operatieve pijn en zwelling hadden, 
 • na één dag hun dagelijkse bezigheden konden hervatten, 
 • gemiddeld na 1 dag tot 1 week hun werk weer konden hervatten. 

Twee jaar na de behandeling voelden de patiënten die de VNUS Closure procedure ondergingen zich duidelijk beter. De VNUS Closure procedure is effectief: meer dan 90% van de patiënten is na 2 jaar nog steeds klachtenvrij. De lange termijn resultaten laten zien dat dit effect ook na 5 jaar nog steeds behouden is. 

Veel gestelde vragen

 • Hoe snel verbeteren mijn klachten?
  Veel patiënten ervaren een snelle verlichting van hun klachten zoals pijn, zwaar gevoel en moeheid. Het uiteindelijke effect ervaren de meeste patiënten binnen 1 tot 2 weken na de behandeling maar dit kan ook langer duren (tot enkele maanden). 
 • Zijn er bijwerkingen zoals zwelling, bloeduitstortingen of littekens te verwachten na de procedure?
  De meeste patiënten hebben geen zwellingen, bloeduitstortingen en/of littekens. Wel kunnen patiënten lichte pijn dan wel een drukkend gevoel ervaren ter plaatse van de behandelde ader. Dit treedt 1 dag tot 2 weken na de behandeling op en kan dagen tot weken aanhouden (zie verder bij leefregels en adviezen). 
 • Wat is het verschil tussen de VNUS Closure procedure en het strippen van spataderen?
  Bij het strippen wordt via een kleine snede in de lies en het onderbeen de spatader in zijn geheel verwijderd. Deze operatie kan alleen onder algehele narcose of verdoving met een ruggenprik worden uitgevoerd. Vaak wordt deze operatie gecombineerd met een zogenaamde crossectomie. Via een kleine snede in de lies wordt de spatader onderbonden. Bij de VNUS Closure procedure wordt er alleen een kleine snede gemaakt net onder de knie, zodat de catheter de spatader ingeschoven kan worden.
 • Wat als ik het bloedvat in de toekomst nodig heb voor bypass chirurgie?
  De VNUS Closure procedure behandelt alleen de zieke aderen. Deze zijn niet geschikt voor bypass chirurgie. Artsen kunnen voor een eventuele bypass operatie ook andere vaten gebruiken.
 • Wordt de VNUS Closure behandeling vergoed?
  De vergoeding van medische behandelingen kan per jaar verschillen. Vraag bij uw zorgverzekeraar na of uw behandeling voor vergoeding in aanmerking komt. 

Leefregels en adviezen

Om ervoor te zorgen dat de behandeling een zo groot mogelijk effect heeft, volgen hieronder een aantal regels en adviezen voor na uw behandeling. 

 • Het is goed om na de behandeling veel te lopen. Voordat u naar huis gaat dient u een kwartier door of rond het ziekenhuis te wandelen. 
 • Probeer na de ingreep een paar maal per dag even te wandelen.
  Tip: als u langer dan 1 uur moet rijden, stop dan halverwege om een wandeling van tenminste een kwartier te maken. 
 • U krijgt direct na de behandeling een lange steunkous aangemeten, deze dient u 24 uur te dragen (dus ook de 1e nacht). Daarna mag de kous uit. 
 • Het drukkend verbandje dat op de insteekopening zit mag na 24 uur eveneens verwijderd worden. 
 • De verdovingsvloeistof kan na de behandeling wat ‘teruglekken’ uit het been waardoor de kous wat vochtig kan worden, soms met een stipje bloed erbij. Dit kan geen kwaad. 
 • In principe mag u alles doen. U kunt, als u zich goed voelt, de volgende dag uw werk hervatten. Als leidraad kunt u aanhouden: alles wat u kunt doen zonder klachten, kan geen kwaad. 
 • Hardlopen en andere sporten waarbij veel gesprongen moet worden, worden in de 1e week afgeraden. De eerste week liever ook niet zwemmen, langdurig in bad of naar de sauna, in verband met kans op infectie van de wondjes. Douchen is geen enkel bezwaar. 
 • Soms kunt u wat blauwe plekken hebben na de behandeling, of een wat prikkelig gevoel van de huid ter plaatse. Dit verdwijnt vanzelf. 
 • Tegen de pijn kunt u bijvoorbeeld Paracetamol gebruiken, tot maximaal 4x daags 2 tabletten van 500 mg. De pijn valt over het algemeen erg mee. 
 • Ongeveer 5 tot 10% van de mensen kan na de behandeling last krijgen van een ontstekingsreactie (tromboflebitis) van de behandelde ader of een zijtak ervan. Het been voelt dan ter plaatse warm en pijnlijk aan en kan wat rood zijn. Zo’n ontstekingsreactie is pijnlijk maar niet gevaarlijk en het trekt in de loop der dagen of weken vanzelf weg. 

Om de klachten te verlichten mag u pijnstilling gebruiken (liefst zogenaamde NSAID’s zoals diclofenac of ibuprofen, vanwege het ontstekingsremmende effect) en is het vaak prettig de steunkous wat langer te dragen (alleen overdag). 

Tot slot 

Spataderen die aan de buitenkant duidelijk zichtbaar zijn, zullen door deze behandeling veelal niet onzichtbaar worden, maar wel duidelijk minder gezwollen, doordat er minder druk op staat. Het loont zich om zeker 3 tot 6 maanden af te wachten om te zien in hoeverre de vaatjes door de VNUS Closure-behandeling ‘droogvallen’. 

Als u de vaatjes echt helemaal kwijt wilt, is vaak na enkele maanden een aanvullende behandeling nodig, bijvoorbeeld door middel van het wegspuiten (sclero compressietherapie) of het verwijderen van de adertjes onder plaatselijke verdoving via kleine sneetjes.

Heeft u nog vragen?

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, belt u dan tijdens kantooruren naar de receptie van de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Contactinformatie afdelingen

Spatadercentrum

Telefoonnummer 020-634 6251/ 020-6346 231
Route 84 (dermatoloog) / 22 (vaatchirurg)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven