behandeling

Pacemaker plaatsen

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Pacemaker plaatsen
Een pacemaker is een apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen. Hiervoor geeft dit apparaat kleine stroomstootjes af. Meestal is een pacemaker nodig als het hartritme te langzaam is.

Voorbereiding

  • Voordat we de pacemaker plaatsen, krijgt u antibiotica via een infuus. Laat ons van tevoren weten of u allergisch bent voor bepaalde antibiotica.
  • U stopt zo nodig in overleg met uw cardioloog een paar dagen voor het onderzoek met bloedverdunners.
  • Na de implantatie van de pacemaker blijft u 1 nacht in het ziekenhuis, dus vergeet uw slaapspullen niet.
  • U mag niet zelf naar huis rijden, zorg ervoor dat iemand u thuis kan brengen.

De behandeling in stappen

Afspraak cardioloog

De cardioloog heeft met u besproken waarom plaatsen van een pacemaker voor u een passende behandeling is en wat u kunt verwachten van de ingreep.

Intake- en medicatiegesprek

U meldt zich bij het Patiëntenservicebureau voor een intake- en medicatiegesprek. Neem hiervoor een medicatieoverzicht mee. Deze kunt u gratis ophalen bij uw apotheek.

Stoppen met plaspillen

Slikt u plaspillen? Deze neemt u op de dag van de behandeling niet in. Dit geldt mogelijk ook voor bloedverdunners (zie voorbereiding). Andere medicijnen moet u wel innemen.

 

Melden

U meld zich bij het Dagcentrum 2 West aan de balie. Een verpleegkundige neemt u mee naar de behandelkamer. U krijgt een infuus in de linkerarm voor de antibiotica die u krijgt voor de implantatie.

Voor de implantatie

Meestal plaatsen we de pacemaker linksboven op uw borst, in de buurt van de schouder. De arts ontsmet eerst uw huid met jodium en scheert eventueel wat borsthaar weg. Daarna dekken we uw borst af met een laken met een gat erin. De arts verdooft de huid plaatselijk met een prik.

De implantatie

De arts maakt een sneetje van 5 tot 10 centimeter en plaatst hierin de pacemaker. Dit kan een beetje pijn doen. Tijdens de operatie kunt u een schroeilucht ruiken. Dit komt door het dichtbranden van de bloedvaatjes. De operatie duurt ongeveer 1,5 uur.

Na de implantie

De verpleegkundige brengt u terug naar de afdeling. Daar worden algemene controles gedaan en u wordt aangesloten op de telemetrie om de hartslag te monitoren.

Controlefoto

De volgende dag wordt een röntgenfoto van de borstkas gemaakt om te zien of de pacemaker goed ligt en of er geen klaplong (pneumothorax) is ontstaan.

Technische controle

We bekijken de dag na implantatie op de telemetrie of de pacemaker goed functioneert.

Medicijnen

Heeft u met uw bloedverdunners moeten stoppen? Dan hoort u van de verpleegkundige of zaalarts hoe u deze weer moet innemen als u thuis bent. Ook hoort u hoe u thuis de wond moet verzorgen.

Naar huis

De arts vertelt u wanneer u naar huis kunt. U mag niet zelf naar huis rijden, zorg ervoor dat iemand naar huis brengt.

Controleafspraak

U krijgt 2 controleafspraken. Een bij de pacemaker technicus ongeveer 10 dagen na implantatie en een bij uw cardioloog na ongeveer 2 maanden.

Eerste week

  • Til geen dingen die zwaarder zijn dan 10 kilo
  • Bent u aan uw linkerkant geopereerd? Houd uw linkerarm dan laag: breng hem niet tot boven de schouder, of extreem naar achteren. Ditzelfde geldt als u aan uw rechterkant geopereerd bent. Blijf wel uw schouder bewegen
  • Niet douchen, het wondje moet droog blijven om zo de kans op een ontsteking te verkleinen. U mag uw haar na 1 week voorzichtig wassen. Pas op dat u uw arm niet (te lang) omhoog houdt.

Na ongeveer 10 dagen

De pacemaker-technicus controleert op de polikliniek of de wond goed geheeld is en of uw pacemaker goed ingesteld is. Dit gebeurt met een computer die contact maakt met de pacemaker.

Tijdens deze controle kan uw hartslag even wat anders aanvoelen. Deze technische controle duurt ongeveer 20 minuten. U krijgt een pasje met de gegevens (een zogeheten pacemakerpaspoort) opgestuurd, we adviseren dit altijd bij u te dragen.

2 tot 6 weken na de operatie

  • Doe geen zwaar huishoudelijk werk zoals ramenlappen en stofzuigen.
  • U kunt wel wandelen of fietsen.
  • Om spanningen op de schouder te voorkomen bij het aantrekken van de jas, adviseren we om eerst de arm aan de operatiezijde en daarna de ‘goede arm’ in de jas doen.
  • Vermijd de eerste 3 weken het dragen van strakke kleding zoals bretels en korsetten, dit irriteert de wond.

6 tot 10 weken na de operatie

  • Overleg met uw cardioloog of u weer mag zwemmen. Uw cardioloog kan ook beoordelen of u andere sporten kunt doen. Vermijd contactsport, zoals judo of karate. Hierdoor kan de pacemaker beschadigen
  • U mag weer zwaarder huishoudelijk werk doen, maar pas op met herhalende bewegingen met de schouder (bijvoorbeeld ramen lappen)

Autorijden

Nadat een pacemaker geplaatst is, mag u een week tot een maand niet autorijden. Zo kan de wond goed genezen. Daarna mag u weer in een personenauto rijden.

Werk

Als u een kantoorbaan heeft, kunt u 2 dagen na de operatie weer aan het werk. Doet u zwaarder werk, zoals in de bouw? Dan mag u pas na 3 weken weer aan de slag. Overleg met uw cardioloog wanneer u weer zwaar mag tillen. 

Slapen en rusten

Als u op uw zij draait, kan de pacemaker wat verschuiven. Dit is niet erg.

Pijn

De eerste 3 maanden kan de plek van de pacemaker pijnlijk zijn en beurs aanvoelen.

Piekeren

Merkt u dat u erg veel piekert over uw hart en pacemaker? Neem dan contact op met uw cardioloog. De cardioloog kan u adviezen geven bij het verwerken van de operatie.

Seks

Als u met uw pacemaker 2 verdiepingen de trap kunt oplopen, kunt u ook weer seks hebben.

Zonnen

Houd uw pacemaker de eerste 3 maanden bedekt tijdens het zonnen.

Elektrische apparatuur

Sommige apparaten kunnen uw pacemaker verstoren. Let op bij deze apparatuur:

  • Mobiele telefoon: deze vormt geen risico op 15 cm afstand. Stop uw telefoon dus niet in uw borstzak aan de kant van uw pacemaker. Bij het bellen houdt u de telefoon aan het oor aan de andere kant.
  • Diefstalpoortjes: u kunt gewoon een winkel binnenlopen, maar blijf niet tussen de poortjes stilstaan.
  • Luchthavencontroles: Op luchthavens kunt u het beste meteen uw pacemakerpas aan de beveiligingsbeambte laten zien en om een handmatige controle te vragen, zonder magneetstaaf.
  • Apparatuur in ziekenhuis: vertel bij onderzoek in een ziekenhuis dat u een pacemaker heeft. Een MRI-scan kan bijvoorbeeld uw pacemaker verstoren of beschadigen.

Contact opnemen

Neem contact met ons op als:

  • u koorts of hevige pijn heeft of er blijvend wondvocht verlies is;
  • de randen van de wond gaan uitsteken;
  • er veel bloed uit de wond komt.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6732
  • Route 10

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven