onderzoek

Laboratorium onderzoeken

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Laboratorium onderzoeken
In het Klinisch Chemisch Laboratorium van het BovenIJ ziekenhuis voeren we vele onderzoeken uit. Uw arts bespreekt de keuze van het onderzoek en de uitslag met u.

Algemeen klinisch chemisch onderzoek

Bij algemeen klinisch chemisch onderzoek meten we verschillende waarden in lichaamsvloeistoffen. Denk aan de bepaling van natrium, glucose, eiwit, ijzer, cholesterol en verschillende enzymen. Deze waarden geven ons informatie over het functioneren van organen, zoals de nieren, de lever en het hart.

Hematologisch onderzoek

Bij een hematologisch onderzoek kijken we naar de verschillende soorten bloedcellen. Zo tellen we bijvoorbeeld de rode en witte bloedcellen en de bloedplaatjes. Deze aantallen en hun onderlinge verhouding geven belangrijke informatie. Zo kunnen we bloedziekten vaststellen als leukemie, lymfeklieraandoeningen en verschillende vormen van bloedarmoede.

Stollingsonderzoek

Dit onderzoek spoort afwijkingen van de bloedstolling op. Een tekort aan stolling kan leiden tot bloedingen. De meest bekende ziekte waarbij dit gebeurt is hemofilie (bloederziekte). Als het bloed te snel stolt, bestaat het risico op trombose. Hierbij ontstaat bloedstolsels in de bloedvaten. Om dit te voorkomen, kunnen patiënten dagelijks bloedverdunners gebruiken.

Urineonderzoek

Urine bevat allerlei stoffen die door de nieren uit het bloed zijn verwijderd. Tijdens een urineonderzoek bekijken we hoeveel van deze stoffen in uw urine aanwezig zijn. Zo kunnen we veel aandoeningen in een vroeg stadium aantonen. Dat kan gaan over problemen met de nieren en urinewegen, maar ook over andere stoornissen, zoals suikerziekte.

Immunologisch onderzoek

Immunologisch onderzoek laat zien of het afweersysteem van het lichaam werkt zoals dat zou moeten. We doen immunologisch onderzoeken bij patiënten met een (vermoeden van) ziekten die zijn gerelateerd zijn aan het immuunsysteem. Denk daarbij aan allergieën en reuma.

Endocrinologisch onderzoek

Endocrinologisch onderzoek houdt zich bezig met de hormonen. Het is mogelijk om de relatief kleine hoeveelheden hormonen in het bloed snel en nauwkeurig te meten. Hierdoor kunnen verschillende diagnoses worden gesteld, zoals schildklierafwijkingen en vruchtbaarheidsproblemen.

Beenmergonderzoek
Een klein gedeelte van de analyses betreft het onderzoek van beenmerg. In het beenmerg zijn alle voorlopers van de bloedcellen aanwezig. We kunnen hieruit waardevolle informatie verkrijgen over stoornissen in de aanmaak van bloedcellen.

DNA-onderzoek

DNA-onderzoek kan bij bepaalde ziekten of aandoeningen helpen om de oorzaak te vinden. Ziekten zoals sikkelcelanemie en leukemie kunnen het gevolg zijn van defecten in het DNA.

Onderzoek voor bloedtransfusie
Ieder jaar ontvangen zo'n 300.000 mensen in Nederland een bloedtransfusie, zoals slachtoffers van ongevallen, mensen die een operatie ondergaan of patiënten die voor bepaalde ziekten worden behandeld. Voor een bloedtransfusie doen we verschillende onderzoeken. Zo zorgen we dat deze veilig verloopt. We bepalen bijvoorbeeld de bloedgroep en resusfactor en onderzoeken de aanwezigheid van afweerstoffen tegen bloedcellen van anderen.

Het uitzoeken wat de oorzaak is en hoe het op te lossen, dat vind ik heel leuk

Monique, 35 jaar

Monique is senior analist. Ze was een paar maanden oud bij de oprichting van het BovenIJ ziekenhuis in september 1987. “Ik zal wel fijn in mijn moeders armen hebben gelegen,” antwoordt Monique op de vraag waar ze was toen het BovenIJ opende. Ze werd thuis geboren in Krommenie, in het huis waar haar moeder nog steeds woont. Monique zelf is ondertussen verhuisd naar ‘de andere kant van de sloot’, zoals ze het zelf uitdrukt. Ook in Krommenie dus.

Lees meer

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven