onderzoek

Ontlasting onderzoek (feces)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Ontlasting onderzoek (feces)
Ontlasting kan worden onderzocht om de spijsvertering te controleren of om bloedingen in de darmen op te sporen. Het is normaal dat er in ontlasting bacteriën zitten, maar er wordt regelmatig gezocht naar bacteriën die meestal niet in de ontlasting voor mogen komen. Ook wordt soms naar parasieten gezocht.

Portie feces verzamelen

Een portie feces moet altijd opgevangen worden in een schoon, nieuw potje. Alleen fecespotjes die speciaal daarvoor bestemd zijn, worden in ontvangst genomen. Hierdoor kan het onderzoek niet beïnvloed worden door eventuele vervuiling of schoonmaakmiddelen.  

U kunt een fecespotje op afspraak gratis ophalen bij het afnamelaboratorium of zonder afspraak bij één van de prikposten. Ook kunt u een urinepotje kopen bij de drogist of apotheek. Het fecespotje dient minimaal voor een kwart en maximaal voor driekwart gevuld te zijn. Via het patiëntenportaal Mijn BovenIJ kunt u zelf een afspraak inplannen.

Portie feces inleveren

Het potje feces moet bij voorkeur zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 3 dagen na verzamelen, worden ingeleverd. Dit kan op afspraak bij het afnamelaboratorium of zonder afspraak bij één van de prikposten. In de tussentijd kunt u het potje in de koelkast bewaren. U maakt een afspraak via Mijn BovenIJ.

Mijn BovenIJ

24 uur feces verzamelen

Voor sommige onderzoeken is het nodig dat u de ontlasting gedurende 24 uur verzamelt. Dit betekent dat u alle feces die u in 24 uur uitpoept, moet bewaren. U mag zelf de dag en het uur te kiezen waarop u hiermee wilt beginnen. De verzamelpot moet koel en donker bewaard worden. Begin liever niet op vrijdag of zaterdag met verzamelen. Het laboratorium is op feestdagen en in het weekend gesloten, u kunt dan dus niets inleveren. U kunt een verzamelpot op afspraak gratis ophalen op het poliklinisch afnamelaboratorium.

24-uurs feces inleveren

De verzamelpot met de ontlasting moet u zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen drie dagen, inleveren.  Dit kan bij het afnamelaboratorium van het BovenIJ ziekenhuis. Het is niet mogelijk om dit bij één van de prikposten af te geven. Vermeld duidelijk uw naam, geboortedatum en tijdstip van het verzamelen op de pot. Via het patiëntenportaal Mijn BovenIJ kunt u zelf een afspraak plannen om deze in te leveren. 

Mijn BovenIJ

Uitslag onderzoek

De uitslag van het onderzoek is, op enkele uitzonderingen na, binnen enkele dagen bekend. Uw arts neemt contact met u op voor de uitslag. Ook kunt u de uitslag zien in het patiëntenportaal Mijn BovenIJ.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020 634 6346
  • Route 55

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven