onderzoek

Hartkatheterisatie

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Hartkatheterisatie
Bij een hartkatheterisatie checkt de arts de bloedvaten rondom uw hart. Zo weten we of sommige bloedvaten te nauw zijn.

Voorbereiding

  • Op de ochtend van de hartkatheterisatie neemt u uw medicijnen in zoals u gewend bent. U leest hier meer over in de folder Hartkatheterisatie, dit staat onder het stappenplan.
  • Tijdens het onderzoek mag er geen metaal in uw bovenkleding zitten. Draag daarom geen kleding met ritssluitingen, metalen knoopjes, glittertjes. Trek ook geen beha aan.
  • U kunt het beste makkelijk zittende (nacht)kleding aandoen. Misschien moet u een nachtje in het ziekenhuis blijven. Neem daarom ook toiletspullen en schone kleding mee.
  • U mag niet zelf naar huis rijden, dus regel van tevoren vervoer naar huis.

Het onderzoek in stappen

eten en drinken

Op de ochtend van de hartkatheterisatie mag u gewoon ontbijten. Een uur voor de hartkatheterisatie eet en drinkt u niets meer. 

Vragen en controle

In het Dagcentrum vraagt een verpleegkundige  welke medicijnen u neemt. Ook meet de verpleegkundige uw bloeddruk, pols en temperatuur. Ook zal de verpleegkundige een infuus aanbrengen.

Naaste meenemen

U krijgt een pilletje (Oxazepam), waar u een rustig gevoel van krijgt. Uw naaste kan met u mee naar de onderzoekskamer. Maar voordat het onderzoek begint, wordt uw naaste terug naar de wachtkamer gebracht.

Onderzoek

In de onderzoekskamer gaat u liggen op de onderzoekstafel. U wordt aangesloten aan een monitor, zodat we uw hartritme kunnen volgen. U wordt afgedekt met een laken.

Aanprikken bloedvat

De arts verdooft uw pols of lies en prikt daarna het bloedvat aan in uw pols of lies. Hierin spuit de arts een medicijn om het bloedvat wijder te maken, dit kan wat branden. 

De katheterisatie

Daarna gaat de arts eerst met een draadje, gevolgd door de katheter, naar de kransslagaderen. Dan komt er contrastvloeistof doorheen en kunnen we op het beeldscherm zien hoe uw bloedvaten rondom het hart eruit zien. Hiervan worden vanuit verschillende hoeken opnames gemaakt. Het onderzoek duurt in totaal tussen de 40 en 90 minuten.

Terug naar de afdeling

De toegang tot het bloedvat wordt verwijderd. U krijgt een ‘drukarmband’, wanneer de katheterisatie via de pols ging, of een drukverband bij toegang via de lies. Daarna wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. Daar houdt u het verband nog 4 tot 6 uur om. 

Nieuwe afspraak

U gaat in principe dezelfde dag weer naar huis tenzij er grote bijzonderheden worden gevonden. Er is al een afspraak gemaakt om de definitieve uitslag met uw eigen cardioloog te bespreken. Ook hoort u wanneer u weer kunt werken. U mag niet zelf naar huis rijden.

Via de lies?

Is de hartkatheterisatie via uw lies gegaan? De eerste 2 dagen mag u uw lies niet zwaar belasten. Til geen zware dingen. 

Via de pols?

Is de hartkatheterisatie via uw pols gegaan? Dan mag u de eerste dag uw hand niet gebruiken. U krijgt dan een mitella om. Dit is een draagdoek voor uw pols. 

Contact opnemen

Krijgt u thuis last van de plek waar het infuus zat? Neem dan contact op met de polikliniek cardiologie. U kunt dan vragen naar de dienstdoende arts-assistent cardiologie.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6732
  • Route 10

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven