diëtist

Jonna Rijksen

Een goede relatie met de patiënt helpt bij de behandeling

golf
 1. Home
 2. Zorgverleners
 3. Jonna Rijksen

Persoonlijke zorg geven, dat vindt onze diëtist Jonna Rijksen belangrijk. In het BovenIJ ziekenhuis is dit goed mogelijk: ‘Er heerst hier een fijne sfeer.’

‘Als kind dacht ik er niet aan om diëtist te worden. Ik was ervan overtuigd dat ik dierenarts zou worden. Tot ik na mijn havo-diploma een jaar ging reizen in Nieuw-Zeeland. Ik ontmoette mensen van verschillende culturen en we gingen vaak samen koken. Zo kwam ik met verschillende eetculturen in aanraking, wat ik heel leuk vond. Hierdoor besloot ik om de opleiding voeding en diëtiek te doen.

De werking van het menselijk lichaam vind ik erg interessant en met welke voeding je kan bijdragen aan een orgaan dat niet goed werkt. Daarom ben ik diëtist in het ziekenhuis geworden. Patiënten onderschatten vaak hoeveel invloed goede voeding heeft. Je voelt je lichamelijk en geestelijk fitter als je goed voor je lijf zorgt. Ik begeleid onder andere mensen die hartrevalidatie volgen. Hier geef ik tips en informatie over hoe de patiënt gezonder kan leven, omdat een slechte leefstijl meer risico geeft op hart- en vaatziekten.

Vaak hoor ik dat mijn patiënten mij betrokken en geïnteresseerd vinden. Dat vind ik ook heel belangrijk: goed luisteren en dat patiënten makkelijk hun vragen aan mij kunnen stellen. Af en toe samen grapjes maken is ook belangrijk. Humor ontspant en zorgt ervoor dat je het gezellig met elkaar hebt. En een goede relatie met de patiënt helpt mij bij de behandeling.

Werken in het BovenIJ is fijn, omdat dit een klein ziekenhuis is. Je kent je collega’s al snel en kan elkaar makkelijk benaderen. Sommige patiënten zeggen dat ze daarom voor het BovenIJ kiezen; dat hier een fijne sfeer is en we persoonlijke zorg geven. We luisteren naar de wensen van de patiënt en dat wordt gewaardeerd.’

Aandachtsgebieden

 • Hartrevalidatie
 • Kanker
 • Ondervoeding
 • Kwetsbare ouderen
 • Nierziekten

Opleidingen en specialisatie

 • 2016-2017 master Health Sciences, Vrije Universiteit van Amsterdam
 • 2015-2016 pre-master gezondheidswetenschappen, Vrije Universiteit van Amsterdam
 • 2011-2015 voeding en diëtetiek, Hogeschool van Amsterdam (specialisatie Nutrition and Dietetics).

Contact

Revalidatie en Herstel polikliniek

 • Telefoonnummer 020-634 6157
 • Route 70

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven