Afdeling

Diëtetiek

Ik luister goed naar mijn patiënten om erachter te komen wat ze nodig hebben

Roosmarijn van der Stelt
diëtist
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Diëtetiek

Als u bent opgenomen in ons ziekenhuis, of wanneer u een arts bezoekt, kunt u begeleiding bij voeding nodig hebben. De diëtisten van het BovenIJ ziekenhuis staan voor u klaar om hierbij te helpen en adviseren.

Diëtist

De diëtist is gespecialiseerd in voeding. De diëtist kan u met persoonlijk advies helpen om zo goed mogelijk te eten, zodat u alle voedingstoffen binnenkrijgt die u nodig heeft. Bijvoorbeeld bij bepaalde ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, longziekten en nierfalen. U krijgt ook advies over voeding om zo sterk mogelijk te worden voor een operatie of chemotherapie. Wanneer u de juiste voedingstoffen binnenkrijgt, kan de behandeling beter aanslaan. Daarnaast kan het zijn dat medicatie beter werkt of dat u sneller herstelt na een operatie.

Ondervoeding

Ondervoeding komt veel voor in het ziekenhuis. Ondervoeding betekent dat u tekort komt in bijvoorbeeld energie (calorieën) en voedingsstoffen als eiwitten, vitamines en/of mineralen. Ondervoeding zien we vooral bij ouderen en mensen die ziek zijn. Mensen met bijvoorbeeld een ontsteking of een grote wond, zoals na een operatie, hebben soms wel twee keer zoveel eiwitten nodig als iemand die dat niet heeft. Ondervoeding kan ook komen door problemen met kauwen of slikken. De verpleegkundigen checken bij opname bij bijna alle patiënten of ze ondervoed zijn. De diëtist kan vervolgens advies geven over hoe u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om ongewenst gewichtsverlies tegen te gaan.

Persoonlijk advies

In het BovenIJ ziekenhuis kijken we altijd naar welke behandeling het beste bij uw persoonlijke situatie past. Lust u bijvoorbeeld bepaald eten niet? Dan kijken we met u naar een andere mogelijkheid. Of heeft u bijvoorbeeld niet genoeg geld om bepaalde voeding te kopen? Dan zoeken we ook hier een andere oplossing. De diëtist gaat met u in gesprek en luistert goed naar uw verhaal. Ook stellen we vragen: lukt het om boodschappen te doen? En om voor uzelf te koken? Als we moeilijkheden ontdekken, dan denken we met u mee over een oplossing, bijvoorbeeld hulp in huis.

Diëtist tijdens opname

Goede voeding heeft een positief effect op uw gezondheid en herstel. Als u bent opgenomen in het BovenIJ ziekenhuis, kan uw arts de diëtist om advies vragen. De diëtist komt dan bij u langs om in gesprek te gaan over voeding. U krijgt handige tips en informatie, zodat u zo goed mogelijk kunt herstellen. Wanneer u zich lichamelijk beter voelt, zult u zich ook mentaal sterker voelen. Onze diëtisten werken nauw samen met de artsen. Als u naar huis mag, bespreekt de diëtist of het nodig is om thuis verder te gaan met uw dieet en hoe u dit kunt doen.

Diëtist in de polikliniek

Uw behandelend arts kan u doorverwijzen naar het poliklinische spreekuur van de diëtisten in het BovenIJ ziekenhuis. Afhankelijk van uw situatie en de benodigde dieetbehandeling, kan het ook zijn dat de arts u verwijst naar een diëtist buiten het ziekenhuis.

Praktische informatie

Voor het maken van een afspraak belt u de afdeling Revalidatie en Herstel

  • Telefoonnummer 020-634 6157 (Revalidatie & Herstel polikliniek)
  • Route 70

Gerelateerde specialismen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven