Specialisme

Geestelijke verzorging

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Geestelijke verzorging

U vindt het misschien fijn om te praten met een geestelijk verzorger. U kunt dan uw gevoelens delen. U kunt ook samen bidden of rituelen uitvoeren.

Geestelijk verzorger

Een bezoek of opname in het ziekenhuis, een ziekte, een gestelde diagnose, een behandeling. Allemaal zaken die uw leven soms flink in de war kunnen schoppen. Dingen die voorheen vanzelfsprekend waren, zijn dat niet meer. Uw dagelijkse routine staat op losse schroeven.

Op adem komen

Zo’n plotseling verandering kan zorgen voor allerlei gedachten en gevoelens.  Of vragen; over het leven, soms over geloof. Het kan dan fijn zijn om een gesprek te hebben. Met iemand zonder witte jas, iemand die belangeloos naar u luistert en met wie u van gedachten kunt wisselen. Zo iemand is de geestelijk verzorger. U kunt even op adem komen.

Een vertrouwelijk gesprek

Veel mensen denken dat je gelovig moet zijn om met een geestelijk verzorger te praten. Dat klopt niet: de geestelijk verzorgende is er voor iedereen. Onze geestelijk verzorger maakt graag een praatje met u en luistert naar wat zich in uw innerlijk, in uw ziel, afspeelt. 

Het gesprek kan gaan over alles wat u op dat moment bezighoudt: twijfels, angsten, blijdschap, ongemak, verdriet, verwachting, hoop, onzekerheid, geloof of ongeloof. Het kan en mag allemaal ter sprake komen.

Afspraak maken

De verpleegkundige kan de geestelijke verzorger inschakelen voor u of uw naasten. Soms doet er zich een (crisis)situatie voor waarbij u en uw naasten graag snel een geestelijk verzorger zouden willen inschakelen. Bijvoorbeeld een geestelijk verzorger van een bepaalde religieuze stroming of levensbeschouwing.

Het kan dan gaan om een gesprek dat niet kan wachten, het lezen van teksten, samen bidden, een ziekenzalving door een katholieke geestelijke, het reciteren van de Koran, of uitvoering van rituelen. De verpleegkundige kan dan via de receptie de geestelijk verzorger van de gewenste stroming voor u laten oproepen. Dat mag natuurlijk ook een persoon die voor u deze rol kan vervullen van buiten het ziekenhuis zijn.

Stiltecentrum

U heeft in uw proces soms misschien behoefte aan rust. Even geen gepraat, maar een vredige sfeer en stilte om u heen. Dit kunt u 24 uur per dag vinden in het Stiltecentrum. U vindt het Stiltecentrum op de begane grond.

Praktische informatie

  • Route 61

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Palliatieve zorg is zorg voor mensen in de laatste fase van hun leven. Genezing is dan niet meer mogelijk. Soms duurt palliatieve zorg een aantal jaar. Het kan ook veel korter zijn. We kunnen nog veel doen om deze periode voor u en uw naasten zo goed mogelijk te laten verlopen.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven