02 februari 2023

BovenIJ doet mee aan flashmob onderzoek

golf
Spoedpost
  1. Home
  2. Nieuws
  3. BovenIJ doet mee aan flashmob onderzoek

Vandaag doet het BovenIJ mee aan een landelijk flashmob onderzoek. Van 8.00 – 22.00 uur wordt informatie verzameld op de spoedeisende hulp van 38 deelnemende ziekenhuizen in heel Nederland, waaronder het BovenIJ. Onderzoekers willen graag een beter beeld krijgen van de patiënten die bij de spoedeisende hulp komen en of een opname altijd noodzakelijk is. Er wordt deze dag verzameld hoe patiënten en artsen denken over de mogelijkheden van thuisbehandeling van patiënten bij acute aandoeningen.

Onderzoek naar thuisbehandeling van acuut zieke patiënten

Een deel van patiënten die op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis komen, wordt opgenomen. De onderzoekers vragen zich af of dat altijd in het belang is van de patiënt of opname echt noodzakelijk. Tegenwoordig bestaan er immers mogelijkheden om, vanuit het ziekenhuis, de patiënt thuis te monitoren. Op die manier kan iemand thuis herstellen en kan de behandeling, waar nodig, tijdig worden bijgestuurd vanuit het ziekenhuis. Het BovenIJ maakt bij meerdere aandoeningen al gebruik van de mogelijkheden van Thuismeten via Luscci en heeft daar goede (patiënt)ervaringen mee.    

Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het Maastricht UMC+ (MUMC+) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

 ‘Als het mogelijk zou zijn een deel van de patiënten met een acute zorgvraag veilig thuis te behandelen, in plaats van opname in het ziekenhuis, is dat niet alleen prettiger voor de patiënt en diens familie. Er is dan ook meer tijd voor patiënten waarbij een opname echt noodzakelijk is. Daarom leveren wij graag  onze bijdrage aan dit onderzoek,’ aldus Arthur Kieft, teamhoofd spoedeisende hulp BovenIJ.

Acute zorg bij nieuwe Spoedpost Noord

‘Dergelijke ontwikkelingen sluiten ook goed aan op onze nieuwe Spoedpost Noord die in mei 2023 zal worden geopend. Met deze spoedpost geven we invulling aan de verdere integratie van de acute zorg, in lijn met het Integraal Zorgakkoord. De acute zorg wordt in de nieuwe spoedpost zo ingericht dat de patiënt de juiste zorg krijgt door de juiste zorgprofessional. Zo bieden we passende acute zorg. Zorg die past bij de behoefte van de patiënt én bij de capaciteit van de spoedpost ’, aldus Nynke Posthuma, internist acute geneeskunde BovenIJ.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven