07 maart 2019

Amsterdamse zorginstellingen pleiten voor rookvrije zones

golf
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Amsterdamse zorginstellingen pleiten voor rookvrije zones

Acht grote Amsterdamse zorginstellingen, waaronder het BovenIJ ziekenhuis, bundelen hun krachten in de strijd tegen de sigaret. Zij roepen de gemeente Amsterdam op om de publieke ruimtes rondom hun instellingen tot rookvrij gebied te verklaren. Dit laten ze weten in een brief die zij op 7 maart aan wethouder Simone Kukenheim (zorg) overhandigden.

Afzenders van de brief zijn alle Amsterdamse ziekenhuizen; OLVG, Amsterdam UMC, Boven IJ ziekenhuis en Antoni van Leeuwenhoek, én de zorginstellingen Amsta, ACTA, Cordaan en Jellinek. Zij doen deze gezamenlijke oproep aan Kukenheim omdat zij de ambitie hebben hun patiënten, cliënten, bezoekers en medewerkers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van sigarettenrook. Niet alleen binnen hun gebouwen, maar ook op de terreinen daar direct omheen.

Het goede voorbeeld geven

De organisaties, die zich ook hebben verenigd in het Amsterdams Rookalarm, streven naar een rookvrije generatie en willen het juiste voorbeeld geven in de stad. Ze hopen dat nog meer organisaties in de stad, zoals scholen en sportverenigingen, zullen volgen.

Schadelijke effecten van roken

BovenIJ-longarts Ivonne Wilting staat achter het Amsterdams Rookalarm: ‘In 80 procent van mijn consulten zie ik de schadelijke effecten van roken, bijvoorbeeld bij patiënten met COPD, longemfyseem en longkanker. Ik zou willen dat we dit kunnen stoppen! In breder verband zetten we ons daarom in voor de Rookvrije Generatie; rookvrije zorginstellingen passen in het streven naar een wereld waarin kinderen niet in aanraking komen met roken, zodat ze er niet aan beginnen.’

Rookvrij verovert terrein

De rookvrije straat of zone is niet nieuw in Amsterdam. Vorig jaar verklaarde Kukenheim de Beverwijkstraat in Amsterdam-Noord tot eerste rookvrije straat. Dat idee kwam van de daar gesitueerde huisartsenpraktijk. Ook deed de wethouder de sigaret in de ban op de pont over het IJ.

Meer weten over het Amsterdams Rookalarm
Rook-stop-polikliniek BovenIJ ziekenhuis

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven