onderzoek

Sneldiagnostiek longkanker

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Sneldiagnostiek longkanker
U kunt in het BovenIJ ziekenhuis terecht om te onderzoeken of u longkanker heeft. Een sneldiagnostiek-traject zorgt ervoor dat patiënten met een afwijking op de longfoto snel duidelijkheid krijgen.

Verschillende onderzoeken

Om vast te stellen of u longkanker heeft, kunnen de volgende onderzoeken nodig zijn: CT-scan, echografie, bronchoscopie, punctie, PET-scan, bloedonderzoek of een longfunctieonderzoek. De longarts bespreekt met u welke onderzoeken u nodig heeft en wat de uitslagen zijn.

CT-scan

Een CT-scan is een soort 3D-foto van de binnenkant van uw lichaam. U hoeft zich hiervoor niet helemaal uit te kleden. Een hemd of T-shirt, onderzoek en sokken kunt u aanhouden. U krijgt een infuus in uw arm om contrast toe te dienen. U ligt op een tafel die langzaam in een ring schuift. Hier worden de foto’s gemaakt. Het onderzoek doet geen pijn.

Bronchoscopie

Met een bronchoscopie kan de arts in uw luchtwegen kijken en eventueel een biopt nemen. De bronchoscoop is een flexibel slangetje met aan het uiteinde een camera. Het slangetje wordt via de neus of de mond in de luchtwegen gebracht. Vooraf aan het onderzoek wordt de neus en de keel verdoofd, ook is het mogelijk het onderzoek te ondergaan met een roesje. Het is geen pijnlijk onderzoek, maar het kan oncomfortabel zijn. Het onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten.

CT-geleide punctie

Bij een CT-geleide punctie prikt de arts van buitenaf met een holle naald in de afwijking in uw longen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de CT-scan zodat de radioloog weet waar geprikt moet worden. Met dit onderzoek halen we cellen uit de tumor. Deze worden in het laboratorium onderzocht.

PET-scan

Met een PET-scan onderzoeken we of u uitzaaiingen heeft. Kanker, maar ook andere aandoeningen zoals ontstekingen, verbruiken veel energie en gebruiken glucose als brandstof. Met de PET-scan brengen we de gebieden waar veel glucose wordt verbruikt in beeld. U krijgt een kleine hoeveelheid radioactief glucose ingespoten. Na toediening hiervan moet u een uur rusten en nadien wordt een scan gemaakt. Dit onderzoek vindt plaats in het OLVG, locatie West.

Echo

Echografie is een manier van beeldvorming waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Hierbij wordt gel aangebracht op de huid van het gebied wat onderzocht moet worden en vervolgens gaat de arts met het echo-apparaatje over de huid. Dit onderzoek is niet pijnlijk. Soms kan de arts ervoor kiezen om met behulp van de echo ook een biopt, oftewel een punctie, te nemen. Dit zal voorafgaand aan de echo met u worden besproken.

Bloedonderzoek

Bij patiënten die worden onderzocht op de mogelijke aanwezigheid van longkanker, wordt bloedonderzoek gedaan. Dit betreft algemeen onderzoek naar bijvoorbeeld het functioneren van de lever en de nieren. Er is geen mogelijkheid om in het bloed de aanwezigheid van longkanker te beoordelen.

Longfunctieonderzoek

Een longfunctieonderzoek geeft informatie over hoe uw longen werken. Er bestaan verschillende soorten onderzoeken.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6292
  • Route 46

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven