Longkanker
Inhoudsopgave
- Home
- Aandoening & behandeling
- Longkanker
Soorten longkanker
Er zijn verschillende vormen van longkanker. De 2 belangrijkste soorten zijn:
- Kleincellige longkanker: hier zijn de kankercellen kleiner dan normale longcellen. De kleine cellen kunnen zich heel snel delen. Vaak is kleincellige longkanker al uitgezaaid als het ontdekt wordt.
- Niet-kleincellige longkanker: deze kankersoort komt het meest voor. Hier zijn de kankercellen even groot of zelfs groter dan normale longcellen. Het zaait minder snel uit. Plaveiselcelcarcinoom, adenocarcinoom en grootcellig carcinoom zijn vormen van niet-kleincellige longkanker.
Herken longkanker
Longkanker is moeilijk op te merken, omdat mensen meestal geen klachten hebben. Vaak begint het met veel hoesten, of een prikkelhoest. Andere kenmerken van longkanker zijn:
- bloed ophoesten;
- kortademigheid;
- vaak terugkerende longontsteking;
- pijn op de borst;
- longontstekingen die niet overgaan;
- heesheid zonder keelpijn;
- vermoeidheid;
- veel afvallen.
Oorzaken longkanker
Longkanker komt meestal door roken. Maar ook mensen die nooit roken, kunnen longkanker krijgen. Meeroken, luchtvervuiling en het inademen van schadelijke stoffen kunnen ook longkanker veroorzaken. Hierdoor kunnen normale lichaamscellen geleidelijk in kwaadaardige kankercellen veranderen.
Onderzoek
Het is belangrijk om longkanker snel te herkennen. Daar zijn verschillende onderzoeken voor. Voor patiënten bij wie een afwijking op de longfoto is geconstateerd hebben we een sneldiagnostiek-traject.
sneldiagnostiek-traject
Behandeling
Als de kanker niet is verspreid naar andere plekken in het lichaam is meestal een operatie mogelijk. Het BovenIJ ziekenhuis werkt hiervoor samen met het OLVG. Samen vormen we Oncologisch Centrum Amsterdam. De operatie vindt plaats in het OLVG Oost.
Wanneer een operatie niet kan, is radiotherapie (bestraling) mogelijk. Deze behandeling heeft als doel de kankercellen te doden. Radiotherapie vindt plaats in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Wanneer de kankercellen door het lichaam zijn verspreid, is behandeling met chemotherapie, immunotherapie of targeted therapy (doelgerichte behandeling) mogelijk. Doel hiervan is de kankergroei zoveel mogelijk af te remmen.
Praktische informatie
- Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
- Telefoonnummer 020-634 6292
- Route 46
Specialisme
Margaretha, oncologie patiënt
De 60-jarige Margaretha heeft longkanker met uitzaaiingen. Dankzij de immunotherapie die ze in het BovenIJ ziekenhuis krijgt, kan ze langer blijven leven: ‘Voor mij is dit een wondermiddel.’
Lees de hele ervaring