behandeling

Qutenza pleister behandeling

golf
 1. Home
 2. Aandoening & behandeling
 3. Qutenza pleister behandeling
Er zijn verschillende soorten zenuwpijn. In sommige gevallen kan een patiënt in aanmerking komen voor Qutenza pleister behandeling. De pleister bevat capsaïcine. Dit is de stof die in rode peper voor de pittige smaak zorgt. Daarom wordt deze behandeling ook weleens ‘de rode peper behandeling’ genoemd. De behandeling kan ervoor zorgen dat de pijnreceptoren in de huid minder gevoelig worden. Dit effect kan 4 maanden duren.

Voorbereiding

 • Gebruik op de dag van de behandeling geen huidolie of bodylotion op de te behandelen plek.
 • Het is voor u en voor ons prettig, als u tijdens de behandeling gemakkelijke kleding draagt. 
 • Neemt u een boek of laptop mee ter afleiding tijdens de behandeling.
 • Het is fijn als u een cool pack in de koelkast (niet in de vriezer) heeft liggen. Hiermee kunt u na de behandeling de behandelde plek koelen als deze brandend of pijnlijk aanvoelt.
 • Als dit lukt, kunt u de randen van het pijnlijke gebied thuis alvast aftekenen op de huid.
 • Laat ons voor de behandeling weten of u overgevoelig bent voor jodium, latex, pleisters, contrastvloeistof of verdoving.
 • Gebruikt u medicijnen? Die kunt u die gewoon innemen.
 • Vertel ons als u ziek bent of koorts hebt op de dag van behandeling. De arts beoordeelt of de behandeling kan doorgaan, of dat u een nieuwe afspraak moet maken.
 • U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken, tenzij u andere instructies krijgt van uw pijnspecialist.
 • Na de behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer omdat u duizelig kan zijn, tintelingen kan hebben of slap op de benen kan zijn. Zorg er daarom voor dat iemand u komt ophalen.

De behandeling in stappen

Melden

Meldt u zich bij het Dagcentrum. U wordt opgenomen op een bed.

Aftekenen

Samen met de arts of de verpleegkundige wordt het pijnlijke gebied afgetekend op de huid. Als u dit thuis al heeft gedaan, wordt dit nogmaals gecontroleerd.

Pijnstiller

10 minuten voor de behandeling krijgt u een pijnstiller aangeboden, zodat de behandeling minder pijnlijk is. Tijdens de pijnbehandeling en enkele uren daarna kunt u een brandende pijn ervaren op het gedeelte waar de pleister geplakt zit.

Rekverband

Soms krijgt u een rekverband om de Qutenza pleister, zodat de pleister goed blijft zitten.

Niet aanraken

Probeer de pleister zo min mogelijk aan te raken tijdens de behandeling.

Duur behandeling

Na 30-60 minuten wordt de pleister verwijderd en wordt de huid gekoeld.

Reinigingsgel

Aan het einde van de behandeling reinigen we uw huid met een reinigingsgel. Deze gel blijft 1 minuut op de huid zitten. Hierna wast de assistent uw huid voorzichtig met water en zeep.

Pijnlijke huid

Het is normaal dat uw huid tijdens de behandeling met de Qutenza pleister prikt, of rood en branderig wordt. Dit is aan het einde van de behandeling en kort daarna het ergst. De pijn neemt na een paar uur tot een paar dagen af. U kunt een pijnstiller vragen aan de assistente.

Huid reiningen

Aan het einde van de behandeling reinigen we uw huid met een reinigingsgel. Deze gel blijft 1 minuut op de huid zitten. Daarna vegen we de gel eraf, om de restjes van de capsaïcine te verwijderen. Hierna wast de assistent uw huid voorzichtig met water en zeep.

Controleafspraak

Na de behandeling krijgt u een controleafspraak mee voor over 2 maanden.

Brandende en prikkelende pijn

Tijdens en enkele uren ná de behandeling met de Qutenza pleister kan er een brandende en prikkelende pijn ontstaan met roodheid van de behandelde huid zijn. Dit neemt na een paar uur tot een enkele dagen weer af. Eventueel kan u hiervoor paracetamol tot maximaal 4 keer 1000 mg per dag innemen.

Gevoelig voor warmte

Het behandelde gebied kan gevoelig zijn voor warmte. Wees daarom voorzichtig met een warme douche, warm bad, zonlicht en/of flinke inspanning.

Effect

Het kan 2-14 dagen duren totdat de Qutenza pleister goed werkt en de pijn vermindert. Als de behandeling aanslaat  kan dit effect tot vier maanden aanhouden. 

Herhaling

Indien nodige kan de behandeling herhaald worden. Dit kan tot een maximum van vier keer per jaar.

Praktische informatie

 • Telefoonnummer 020-634 6287
 • Route 32

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven