aandoening

Postpartum depressie (zwangerschapsdepressie)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Postpartum depressie (zwangerschapsdepressie)
Ook al lijkt een zwangerschap altijd mooi en gelukkig, dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Want niet alle vrouwen hebben een fijne zwangerschap. Een aantal heeft last van depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap, of erna. In het BovenIJ ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in het behandelen en voorkomen van postpartum depressie.

Psychische problemen tijdens zwangerschap

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft last van psychische problemen tijdens de zwangerschap. Ze hebben bijvoorbeeld last van depressieve gevoelens, paniekaanvallen, angsten, of dwangstoornissen. Er kunnen ook problemen met alcohol en drugs zijn.

Herken postpartum depressie

Als u zwanger bent, kunnen de hormonen ervoor zorgen dat uw gevoelens alle kanten op gaan. Dat is normaal. Het is wel  belangrijk dat u aan de bel trekt bij de volgende klachten:

  • Minder plezier in dingen hebben die eerst wel leuk waren.
  • Een voortdurend verdrietig of leeg gevoel.
  • Piekeren over de bevalling of de baby.
  • Slecht slapen.
  • Angsten en gevoelens van waardeloos zijn.

Oorzaken postpartum depressie

Als u zwanger bent, veranderen uw hormonen. Hierdoor kunt u last hebben van stemmingswisselingen en soms zelfs een postpartum depressie krijgen. Ook kan uw schildklier in de war raken, waardoor u depressieve klachten krijgt. Gedachten over de toekomst kunnen ervoor zorgen dat u zich rot voelt. U maakt zich bijvoorbeeld zorgen over uw financiële situatie, of bent bang dat u geen goede moeder zult zijn. Als u eerder een depressie heeft gehad, heeft u een grotere kans op een postpartum depressie. Een tekort aan vitamine B6, B12, zink en ijzer kan ook voor depressieve gevoelens zorgen.

Postpartum depressie voorkomen

Het kan zijn dat u bij de geboorte van uw eerste kind depressieve gevoelens had. Het is dan spannend als u opnieuw zwanger bent: wat als het weer gebeurt? In het BovenIJ ziekenhuis zijn onze psychiaters gespecialiseerd in het voorkomen van nieuwe psychische klachten. Samen bekijken we wat u kunt doen, zodat u hier geen last van krijgt.

Onderzoek postpartum depressie

Een doorverwijzing van uw (huis)arts is noodzakelijk voor onderzoek en behandeling in het BovenIJ ziekenhuis. De psychiater onderzoekt dan of u inderdaad een postpartum depressie heeft. Dit gebeurt bij een intakegesprek waar ruim de tijd wordt genomen om uw klachten te bespreken. Onze psychiaters hebben erg veel ervaring. Daardoor kunnen ze vaak na 2 gesprekken al beoordelen of u een postpartum depressie heeft.

Behandeling postpartum depressie

Een postpartum depressie is goed te behandelen. Bijvoorbeeld met gesprekken met de psychiater in het BovenIJ. Vaak schrijven we ook medicatie voor, zoals antidepressiva. Dit is niet schadelijk voor uw kind, u kunt deze medicijnen veilig innemen. 

Vergoeding verzekering

Krijgt u een behandeling bij de psychiater in het BovenIJ ziekenhuis? Check dan van tevoren hoe u verzekerd bent. U krijgt een vergoeding vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Maar als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het BovenIJ, is deze vergoeding lager. Dat betekent dat u een deel zelf moet betalen. Bij alle zorgverzekeraars gaan de kosten eerst van uw eigen risico af. U kunt met onze assistent bellen om te checken of uw zorgverzekeraar zorg in het BovenIJ ziekenhuis vergoedt.

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven