Specialisme

Psychiatrie

Het is prachtig als een patiënt na een depressie weer met een glimlach op mijn spreekuur komt

Pieter-Paul van der Does de Willebois
psychiater
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Psychiatrie

Bij het specialisme psychiatrie in het BovenIJ ziekenhuis kunt u met elke psychische ziekte terecht. Na een uitgebreid intakegesprek stelt de psychiater samen met u een behandelplan op. De behandeling start zo snel mogelijk, zodat u zich snel beter voelt.

Onderzoek

Bij de eerste afspraak neemt de psychiater ruim te tijd om uw klachten te bespreken. Soms vult u een vragenlijst in, of zijn er ook gesprekken met uw familieleden. Onze psychiaters hebben erg veel ervaring. Daardoor kunnen ze vaak na 2 gesprekken al beoordelen wat er met u aan de hand is, en welke behandeling het beste bij u past.

Behandeling

Als de psychiater na een paar gesprekken weet wat er met u aan de hand is, starten we direct met de behandeling. Hiervoor maakt de psychiater samen met u een behandelplan. De psychiater kan u bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven. Tijdens uw afspraken met de psychiater bespreekt u of de medicijnen goed werken. Soms heeft u meer of andere hulp nodig. Onze psychiaters kennen veel hulpverleners in Amsterdam-Noord, en kunnen u dan naar de juiste hulp doorverwijzen.

Speciale aandachtsgebieden

  • Behandeling van ADHD bij volwassenen
  • SOLK (lichamelijke klachten die moeilijk te verklaren zijn)
  • Postpartum depressie (zwangerschapsdepressie)
  • Angststoornis
  • Depressie

Eigen psychiater

U wordt behandeld door de psychiater. Dit is een arts die gespecialiseerd is psychische problemen. Een psychiater mag ook medicijnen voorschrijven. In het BovenIJ heeft u een eigen psychiater, zodat u steeds een vertrouwd gezicht ziet. Uw psychiater neemt alle tijd om uw klachten te bespreken.

Samen beslissen

Vaak zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw psychiater legt duidelijk uit wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw psychiater welke behandeling het beste bij u past. 

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw zorgverlener stellen via de BeterDichtbij app. U appt uw vraag en krijgt binnen 3 werkdagen antwoord. U kunt met deze app ook beeldbellen met uw psychiater. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon.

Samenwerking

De psychiaters van het BovenIJ ziekenhuis kunnen doorverwijzen naar psychologen in Amsterdam-Noord. 

Vergoeding verzekering

Check van tevoren hoe u verzekerd bent. U krijgt een vergoeding vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Maar als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het BovenIJ, is deze vergoeding lager. Dat betekent dat u een deel zelf moet betalen. Bij alle zorgverzekeraars gaan de kosten eerst van uw eigen risico af. U kunt met onze assistent bellen om te checken of uw zorgverzekeraar zorg in het BovenIJ ziekenhuis vergoedt.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6206
  • Route 2e etage - zuid

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

SOLK staat voor somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Dit zijn lichamelijke klachten, waarbij geen ziekte of lichamelijke oorzaak gevonden wordt. Dit kan heel frustrerend zijn. In het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht voor ondersteuning.

Lees meer

Iedereen voelt zich wel eens onrustig vanbinnen, slordig of warrig. Maar als u dit belemmert in het leven, kunt u ADHD hebben. In het BovenIJ zijn we gespecialiseerd in het behandelen van ADHD bij volwassenen. Momenteel geldt er voor onbepaalde tijd een aanmeldstop voor ADHD gerelateerde verwijzingen.

Lees meer

Ook al lijkt een zwangerschap altijd mooi en gelukkig, dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Want niet alle vrouwen hebben een fijne zwangerschap. Een aantal heeft last van depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap, of erna. In het BovenIJ ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in het behandelen en voorkomen van postpartum depressie.

Lees meer

Iedereen voelt zich wel eens verdrietig. Dit hoort bij het leven. Maar als u langer dan 2 weken het grootste gedeelte van de dag depressieve gevoelens heeft, is het belangrijk dat u hulp zoekt. In het BovenIJ ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een depressie.

Lees meer

Bent u vaak angstig, terwijl dit eigenlijk niet nodig is? Dan heeft u misschien een angststoornis, zoals straatvrees, hypochondrie, claustrofobie, vliegangst of hoogtevrees. In het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van angststoornissen.

Lees meer

Uw familielid of naaste is in ons ziekenhuis opgenomen vanwege een ziekte, ongeval, operatie of om een andere reden. Tijdens de opname kan uw familielid of naaste acuut verward raken. In deze folder geven wij wat meer uitleg over deze vorm van verwardheid, die wij ook wel een delier noemen.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven