Sperma onderzoek

Op verzoek van uw arts wordt bij u een sperma onderzoek uitgevoerd.

Uw sperma kan om de volgende redenen op het laboratorium onderzocht worden:

  • Na sterilisatie (vasectomie): om te controleren of er nog spermacellen aanwezig zijn.
  • Na reconstructie: om te controleren of er weer spermacellen aanwezig zijn.  

Het onderzoek kan pas plaatsvinden minimaal 3 maanden na de ingreep. Voor beide onderzoeken geldt dezelfde voorbereiding. 

Voorbereiding

Voordat u sperma bij het laboratorium inlevert neemt u minimaal 2 dagen onthouding in acht. Door middel van masturbatie, gebruik hierbij geen condoom, vangt u de gehele hoeveelheid sperma op in een speciaal spermapotje welke u in het ziekenhuis kunt verkrijgen. Dit potje is schoon en mag thuis niet gereinigd worden.

Inleveren van het potje

Het potje dient binnen 1 uur na de zaadlozing bij het afnamelaboratorium ingeleverd te worden, samen met het ingevulde formulier en het aanvraagformulier van de arts, tussen 09.00 uur en 10.00 uur ’s morgens. De afspraak hiervoor wordt door de polikliniek assistente gemaakt. U kunt de afspraak eventueel zelf wijzigen via het patiëntenportaal Mijn BovenIJ.
Omdat het sperma tijdens transport zoveel mogelijk op lichaamstemperatuur moet blijven, dient u het potje tegen uw lichaam, bijvoorbeeld in uw binnenzak, te bewaren.

Wij verzoeken u de vragenlijst in te vullen en tegelijk met het potje in te leveren bij het poliklinisch afnamelaboratorium.  

Uitslag onderzoek

Over de uitslag van dit laboratoriumonderzoek kunt u de dag na het onderzoek (na 15:00 uur) telefonisch contact opnemen met uw behandelende specialist.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Belt u dan tijdens kantooruren naar de receptie van de polikliniek urologie. 

In verband met het onderzoek verzoeken wij u de volgende vragenlijst te beantwoorden. Dit formulier levert u tegelijk in met het potje  bij het poliklinisch afnamelaboratorium in het BovenIJ.

Sperma onderzoek vragenlijst

 

Contactinformatie afdelingen

Urologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6243
Route 33

Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL)

Telefoonnummer 020 634 6346
Route 55

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven