aandoening

Huidkanker

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Huidkanker
Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Huidkanker begint meestal met een verandering op de huid: een knobbeltje dat langzaam groeit, een wondje dat niet geneest of een moedervlek die van kleur verandert of groeit. In het BovenIJ ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van huidkanker.

Herken huidkanker

Huidkanker begint meestal met een verandering op de huid. U krijgt bijvoorbeeld opeens een ruw plekje dat niet weggaat, een moedervlek die verandert, of een vreemd knobbeltje. Of u heeft een wondje dat niet geneest. Meestal zit huidkanker op een plek die vaak in de zon komt. Zoals het gezicht, de onderarmen, hals, of de hoofdhuid bij kale mannen. Er zijn verschillende soorten huidkanker. 

Oorzaken huidkanker

Huidkanker wordt meestal veroorzaakt door te veel UV-straling van de zon, of de zonnebank. Als u vaak onbeschermd in de zon zit, dan heeft u meer kans op huidkanker. Daarom is het belangrijk dat u zonnebrand gebruikt, bedekkende kleding draagt, of in de schaduw gaat zitten. Verder heeft u een grotere kans op huidkanker als:

  • u een witte huid en rood haar heeft;
  • u vaak verbrand bent;
  • u als kind veel in de zon heeft gezeten;
  • u bent geboren met veel moedervlekken op uw lichaam;
  • huidkanker in uw familie voorkomt.

Soorten huidkanker

Er zijn verschillende soorten huidkanker.

  • Melanoom

Het melanoom is de meest gevaarlijke vorm van huidkanker, omdat het snel uitzaait en erg agressief is. Melanoom betekent letterlijk: zwart gezwel. Deze vorm van huidkanker zit op de huid als moedervlek of zwart bultje. Dit kan nieuw zijn, of u had het al. Een moedervlek kan vaak geen kwaad, maar sommige kunnen veranderen in een melanoom. De moedervlek kan er dan onregelmatig uitzien en heeft bijvoorbeeld kartelrandjes. Of de plek is dikker geworden. De moedervlek kan ook van kleur veranderen, jeuken of zelfs bloeden. Meestal is een melanoom groter dan 5 millimeter. Melanomen zitten meestal op de romp van het lichaam, zoals de rug. Omdat een melanoom snel uitzaait naar lymfeklieren en andere organen is het belangrijk om het snel te behandelen. 

  • Melanoom behandeling

In het BovenIJ ziekenhuis snijdt de arts het melanoom weg tijdens een operatie. Afhankelijk van de dikte van het melanoom kan een tweede operatie volgen. Bij een melanoom dikker dan 1 millimeter vindt onderzoek en verwijdering van de lymfeklieren plaats. Bij de behandeling van melanomen met een dikte van meer dan 1 millimeter overlegt de dermatoloog en/of de chirurg met het Integraal Kankercentrum Nederland.

  • Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Naar schatting krijgen elk jaar meer dan 25.000 mensen een basaalcelcarcinoom. Een basaalcelcarcinoom komt meestal voor bij oudere mensen. De plekjes zitten meestal op plekken waar veel zonlicht komt. Zoals het gezicht, op de handen en onderarmen. Vooral mensen met een lichte huid kunnen dit krijgen. Basaalcelkanker wordt vooral veroorzaakt door UV-straling van de zon en de zonnebank. Het begint meestal met een glad, glazig bultje, dat langzaam groeit. Het jeukt niet en doet geen pijn. Na een tijdje ontstaat er middenin het bultje een wondje. Basaalcelkanker kan er ook uitzien als eczeem, maar het jeukt niet. 

  • Basaalcelcarcinoom behandeling

Basaalcelkanker is meestal goed te behandelen. Bij deze vorm van kanker zijn ook bijna nooit uitzaaiingen. Wel blijft u na de behandeling nog een lange tijd onder controle van de arts. De meeste mensen moeten een paar jaar lang terugkomen voor controles, sommige zelfs de rest van hun leven. In het BovenIJ ziekenhuis hebben we verschillende behandelingen voor basaalcelkanker:

  • Bevriezen met vloeibare stikstof (cryotherapie): de arts bevriest het plekje met vloeibare stikstof. Hierdoor sterven de kankercellen af. 
  • Behandeling met crème: u smeert een aantal weken speciale crème op het plekje. Deze crème maakt de kankercellen dood.
  • Behandeling met speciaal licht (fotodynamische therapie): u krijgt in het ziekenhuis een speciale crème op de het plekje, dat een paar uur moet intrekken. Daarna schijnen we speciaal licht op de huid, waardoor de kankercellen doodgaan. 

  • Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom van de huid is een kanker van de huid. Het begint in de bovenste laag van de huid en kan zich soms uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 45 jaar. Het komt bijna 2 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Plaveiselcelcarcinoom ontstaat meestal door UV-straling van de zon en zonnebank. Het zit vooral op plekken waar veel zonlicht komt, zoals het gezicht, de handen en onderarmen. Ook roken vergroot de kans op plaveiselcelcarcinoom. Mensen met een lichte kleur huid hebben een groter risico om plaveiselcelcarcinoom te krijgen dan mensen met een donkere kleur huid.

Voordat een plaveiselcelcarcinoom ontstaat zijn er vaak eerst ruwe rode vlekjes op de huid. Deze vlekjes heten actinische keratosen. Actinische keratosen kunnen na lange tijd in plaveiselcelcarcinoom veranderen. Meestal zijn er geen uitzaaiingen, maar het is wel belangrijk om plaveiselcelkanker snel te behandelen. Het kan namelijk dieper in de huid groeien en een spier of bot beschadigen. 

  • Plaveiselcelcarcinoom behandeling

In het BovenIJ ziekenhuis snijdt de arts het plaveiselcarcinoom weg tijdens een operatie. Dit onderzoeken we in het laboratorium. Omdat plaveiselcarcinoom kan uitzaaien vindt, afhankelijk van de uitslag van de kweek, aanvullend echo onderzoek plaats van de dichtstbijzijnde lymfeklieren.

Samenwerking

Bij de behandeling van huidkanker overlegt de dermatoloog met het Integraal Kankercentrum Amsterdam (IKA).

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6251
  • Route 84

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven