behandeling

(Flap)oorcorrectie

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. (Flap)oorcorrectie
Flaporen, ook vaak afstaande oren genoemd, komen veel voor. Ze komen door een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. De plastisch chirurg kan flaporen corrigeren.

Flaporen

Het rechtzetten van flaporen kan vanaf een leeftijd van ongeveer 5 jaar. Dit kan onder plaatselijke verdoving, maar gebeurt meestal onder algehele narcose. Gebeurt de ingreep onder plaatselijke verdoving? Dan vindt deze plaats op de polikliniek en kunt u na een paar uur al weer naar huis. Als u onder algehele verdoving gaat, moet u een dag op de verpleegafdeling van het ziekenhuis blijven.

Vergoeding

De kosten van het rechtzetten van flaporen vergoedt de verzekering soms wel en soms niet. Voor kinderen tot 18 jaar gebeurt dit meestal wel. U kunt bij uw ziektekostenverzekeraar nagaan of de operatie wordt vergoed.

De behandeling in stappen

De operatie

Bij de operatie maakt de plastisch chirurg een snee aan de achterkant van het oor. Het kraakbenige skelet van het oor krijgt een andere vorm. Het stukje uit dat aan de achterkant van het oor overblijft, wordt verwijderd. Door de operatie komt er een litteken achter uw oor. Dit is niet opvallend.

Verband

Na een oorcorrectie krijgt u een strak verband (een zogenoemde tulband) om uw hoofd. Meestal moet dit een week blijven zitten. U kunt u haar dan niet wassen.

Haarband

Als het verband verwijderd is, moet u nog ongeveer twee weken 's nachts en overdag een haarband of een zwachtel dragen ter bescherming van uw oren. Daarna draagt u deze nog 3 weken alleen 's nachts.

Hechtingen

Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen worden na één tot twee weken verwijderd.

Voorzichtig met sport

Ook overdag moet u voorzichtig zijn met uw oren, bijvoorbeeld als u sport. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen. De eerste 6 weken kunt u beter geen contactsporten te doen. 

Pijnstilling

Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen (bijvoorbeeld paracetamol).

Contact opnemen

Bij extreme pijn en nabloeden moet u direct contact opnemen met ons opnemen.

 

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6660
  • Route 23

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven