aandoening

Depressie

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Depressie
Iedereen voelt zich wel eens verdrietig. Dit hoort bij het leven. Maar als u langer dan 2 weken het grootste gedeelte van de dag depressieve gevoelens heeft, is het belangrijk dat u hulp zoekt. In het BovenIJ ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een depressie.

Herken een depressie

Iedereen kan depressief worden: jong of oud, man of vrouw. Maar hoe weet u of u een depressie heeft? Neem contact op met de huisarts bij de volgende klachten:

  • Elke dag somber voelen.
  • Dingen minder interessant vinden, of het lukt niet goed meer om plezier te maken.
  • Minder eten dan normaal, afvallen.
  • Problemen met slapen.
  • Elke dag moe voelen en weinig energie hebben.
  • Waardeloos of heel erg schuldig voelen.
  • Moeite hebben met concentreren.
  • Weinig emoties in het gezicht zien.
  • Denken dat het leven zinloos is, geen toekomst zien, of aan de dood denken.
  • Een leeg gevoel vanbinnen hebben.
  • Problemen met poepen (verstopping)

Oorzaken depressie

Het verschilt per persoon waardoor een depressie ontstaat. Het kan in de familie zitten: als bijvoorbeeld uw moeder een depressie heeft gehad, kunt u ook gevoeliger zijn voor een depressie. Bepaalde lichamelijke ziekten, zoals een probleem met de schildklier, kunnen een depressie veroorzaken. Ook verkeerd of te veel medicijngebruik, alcohol en drugs kunnen zorgen voor depressieve gevoelens. Als u iets heftigs heeft meegemaakt, kan dit een depressie uitlokken.

Onderzoek depressie

Denkt u dat u een depressie heeft? Dan is een doorverwijzing van uw (huis)arts noodzakelijk voor onderzoek en behandeling in het BovenIJ ziekenhuis. De psychiater onderzoekt dan of u inderdaad een depressie heeft. Dit gebeurt bij een intakegesprek waar de psychiater ruim de tijd neemt om uw klachten te bespreken. Onze psychiaters hebben erg veel ervaring. Daardoor kunnen ze vaak na 2 gesprekken al beoordelen of u een depressie heeft.

Behandeling depressie

Een depressie is goed te behandelen. De behandeling van depressie bestaat uit medicijnen (anti-depressiva) en gesprekken met de psychiater in het BovenIJ ziekenhuis. U kunt niet verslaafd raken aan de anti-depressiva. Verder kan de psychiater u kalmeringsmiddelen of slaapmiddelen voorschrijven.

Bipolaire stoornis

Bent u het ene moment heel somber en het andere moment juist vrolijk en vol energie? Dan heeft u misschien een bipolaire stoornis. Vroeger heette dit manisch-depressief. Een bipolaire stoornis is een stoornis waarbij uw stemming sterk wisselt. De blije en energieke periode noemen we een manie. Bij sommige mensen zie je vooral de manie, bij anderen vooral de depressie. De oorzaken van een bipolaire stoornis zijn hetzelfde als bij een depressie. Maar een bipolaire stoornis is vaker erfelijk bepaald. De psychiater behandelt een bipolaire stoornis met medicatie en gesprekken.

Vergoeding verzekering

Krijgt u een behandeling bij de psychiater in het BovenIJ ziekenhuis? Check dan van tevoren hoe u verzekerd bent. U krijgt een vergoeding vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Maar als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het BovenIJ, is deze vergoeding lager. Dat betekent dat u een deel zelf moet betalen. Bij alle zorgverzekeraars gaan de kosten eerst van uw eigen risico af. U kunt met onze assistent bellen om te checken of uw zorgverzekeraar zorg in het BovenIJ ziekenhuis vergoedt.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6206
  • Route 2e etage - zuid

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven