behandeling

Carpaal Tunnel Syndroom behandeling door plastisch chirurg

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Carpaal Tunnel Syndroom behandeling door plastisch chirurg
Carpaal Tunnel Syndroom is een zeer veel voorkomende, hinderlijke aandoening waarbij een grote zenuw in de pols bekneld is en tintelende vingers veroorzaakt. Het BovenIJ ziekenhuis heeft jarenlange uitgebreide ervaring met de operatieve behandeling van deze aandoening.

Voorbereiding:

  • Slikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan moet u hier in overleg met de arts voor de operatie mee stoppen.
  • U kunt niet zelf auto rijden na de ingreep, dus regelt u van tevoren vervoer naar huis.

De behandeling in stappen

Neurologisch onderzoek

Om vast te stellen dat u het Carpale Tunnel Syndroom heeft, doet de neuroloog onderzoek om andere aandoeningen met dezelfde klachten uit te sluiten. Bloedonderzoek kan nodig zijn om bijvoorbeeld hormonale oorzaken op te sporen. Om de diagnose te bevestigen wordt een electromyogram (EMG) gedaan. Hiermee kan de neuroloog zien of de zenuw inderdaad in de carpale tunnel klem zit en niet op een andere plaats.

Passende behandeling

Behandeling kan bestaan uit: rust, een injectie in de pols of een operatie. De operatie wordt gedaan door een plastisch chirurg. 

Verdoving

De operatie begint met het verdoven van de hand. Dit gebeurt met een prik in de handpalm of pols die meestal pijn doet. Daarna is de ingreep niet pijnlijk meer. Het gevoel in de vingers blijft vaak normaal.

De operatie

De beknelling van de zenuw wordt opgeheven door het dak van de carpale tunnel (tussen pink en duimmuis) door te snijden. De operatie duurt ongeveer een half uur.

Twee handen

Mensen die aan beide handen het Carpaal Tunnel Syndroom hebben, worden eerst aan de ene hand geopereerd en pas een aantal weken later aan de andere hand. U kunt de geopereerde hand namelijk een aantal weken niet goed gebruiken.

Mitella

Na de operatie wordt uw hand verbonden en krijgt u een mitella (draagdoek) voor de eerste dagen. 

Pijnstilling

Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt. Tegen de napijn krijgt u paracetamol.

Vingers bewegen

De vingers kunt u het beste blijven bewegen. De handpalm heeft twee weken rust nodig; kracht zetten en wringende bewegingen moet u vermijden. De rust is nodig voor een ongestoorde wondgenezing.

Wondverzorging

De wond moet droog blijven zolang het drukverband erop zit. Na een aantal dagen mag u het verband eraf halen. Na tien tot veertien dagen worden de hechtingen verwijderd.

Litteken

Het litteken blijft vaak enkele maanden gevoelig, vooral bij druk op die plaats, bijvoorbeeld als u op de pols steunt. Het kan nog langer duren voordat de kracht in de hand weer normaal is. 

Tinteling en gevoel in de hand

De tintelingen in de vingers zijn vaak snel na de operatie over maar kunnen ook langzaam verdwijnen. Gevoelsvermindering in de vingers blijft soms bestaan.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6660
  • Route 23

Specialisme

‘Ik ben heel blij dat ik gekozen heb voor de operatie en dat dit zo snel kon plaatsvinden.'

Cathy werd geopereerd aan carpaal tunnel syndroom

Al ruim een jaar had Cathy (68) klachten aan haar rechterhand. Het begon met het tintelen van haar vingers wanneer ze haar hand gebruikte, later verdween ook het gevoel in diezelfde vingers. Ze ging met haar klachten naar haar huisarts, die haar doorverwees naar BovenIJ.

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven