behandeling

Borstprothese verwijderen

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Borstprothese verwijderen
In het verleden heeft u een borstvergroting of borstreconstructie gehad waarbij protheses zijn geplaatst. U kunt deze verwijderd willen hebben om verschillende redenen. U kunt last hebben van kapselvorming of andere klachten.

Voorbereiding:

  • Gebuikt u bloedverdunners? Bepreek met uw arts of u hiermee moet stoppen en zo ja, wanneer.
  • We adviseren u dringend om voor de operatie te stoppen met roken. Nicotine vermindert de doorstroming van bloed. Dat zorgt ervoor dat u minder goed kunt genezen.
  • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u vanaf middernacht niet mag eten en drinken De anesthesioloog vertelt u hier meer over. 
  • Bent u te zwaar? De plastisch chirurg zal u dan adviseren om eerst af te vallen. U heeft dan minder kans op complicaties.
  • Gebruikt u voor de operatie geen bodylotion of crème en draag geen sieraden, zoals ringen of een horloge.
  • Na de operatie kunt u niet autorijden of fietsen. Zorgt u daarom dat iemand u op komt halen. 

De operatie in stappen

Afspraak plastisch chirurg

De plastisch chirurg bespreekt uw klachten met u en doet lichamelijk onderzoek. Ook kan een afspraak voor een MRI of echo worden gemaakt. U kunt uw wensen kenbaar maken en de plastisch chirurg zal met u bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Afspraak anesthesioloog

Voor de operatie heeft u een afspraak bij de anesthesioloog om uw verdoving te bespreken. 

Verwijdering protheses

Uw plastisch chirurg zal de protheses verwijderen. Als u deze wilt hebben, kunt u dit voor de operatie aangeven. Alleen als ze gescheurd zijn, is dit niet altijd mogelijk. 

Kapsel verwijderen

Als het kapsel hard is, zal dit zoveel mogelijk verwijderd worden. Als het soepel en heel dun is, blijft dit zitten. Mocht u de specifieke wens hebben om al het kapsel te verwijderen, geeft u dit dan duidelijk aan voor de operatie. Uw plastisch chirurg bespreekt met u of dit mogelijk is. 

Litteken

Heeft u een bestaand litteken in de borstplooi? Dan gebruiken we het oude litteken. Soms is het nodig om dit iets te verlengen. Wanneer u litteken zich ergens anders bevindt, bespreekt de plastisch chirurg met u of er een nieuwe wond (en litteken) moet worden gemaakt.

Strakke band of sportbeha

Na de operatie krijgt u een strakke band om uw borst. Deze band geeft steun en drukt de borsten stevig tegen de borstkas. Deze band mag u vervangen door een stevige (sport) beha, zonder beugels. De beha moet u 6 weken, dag en nacht, dragen.

Douchen en in bad

Vanaf de dag na de operatie mag u kort douchen. Tot 2 weken na de operatie mag u niet in bad gaan. U kunt de hechtpleisters laten zitten tot de controleafspraak.

Blauwe plek/ zwelling

Na de operatie kan het dat het geopereerde gebied blauw verkleurd door een bloeduitstorting. Ook kan het iets gezwollen zijn. Over het algemeen is dit met een paar dagen tot weken weg. 

Belasting

Probeer de eerste 2 weken na de ingreep de armen zo min mogelijk te belasten. Dat betekent dat u uw armen niet recht omhoog optilt, u geen zware huishoudelijke taken doet en u geen boodschappentas draagt of stofzuigt. 

Na 2 weken kunt u de activiteiten langzaam opbouwen. Na 6 weken mag u alles weer doen.

Controleafspraak

U krijgt ongeveer 2 weken na de operatie een afspraak op de polikliniek.

Complicaties en contact

Er kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding. Wanneer zich teveel bloed ophoopt in uw borst, moet u nogmaals worden geopereerd.

Vaak hoopt zich wat vocht op op de plek waar de prothese zat. Om dit te voorkomen, helpt het om rust te houden en de strakke beha te dragen. Meestal verdwijnt dit vocht vanzelf weer. Soms is het nodig dit te verwijderen met een prikje.

Als u een infectie krijgt, wordt de borst warm, rood en soms gezwollen. Dit kan pijnlijk zijn en soms is antibiotica nodig. 

Neemt u contact met ons als u last heeft van complicaties.

Asymmetrie

We halen bij deze ingreep geen borstweefsel weg. We veranderen dus niets aan de oorspronkelijke maat van de borsten. Dat betekent dat er altijd een klein verschil tussen de borsten kan zitten, zoals bij bijna iedereen. 

Gevoel

Het gevoel rond het litteken kan wat minder zijn. In principe komt dit terug.

Uiterlijk

De huis van de borst is in de tijd dat u de prothese had iets opgerekt. Deze zal dus iets slapper zijn na de verwijdering en de borst zal iets meer hangen dan met de prothese. Vaak trekt dit in de loop van de tijd nog bij. Maar uw borst zal uiteraard minder volume hebben dan voorheen, met prothese.

Ingetrokken tepel

In enkele gevallen zien we dat de tepel na verwijdering van de prothesen naar binnen trekt Had u voor het plaatsen van de protheses al een ingetrokken tepel? Dan is de kans groot dat dit weer gebeurt na verwijdering van de prothese.

Littekens

Er zal altijd een litteken zichtbaar blijven. Meestal vervagen deze met e tijd. Soms maken mensen dikkere littekens aan. Als dit in uw geval zo is, kunnen we dit behandelen.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven