aandoening

Angststoornis

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Angststoornis
Bent u vaak angstig, terwijl dit eigenlijk niet nodig is? Dan heeft u misschien een angststoornis, zoals straatvrees, hypochondrie, claustrofobie, vliegangst of hoogtevrees. In het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van angststoornissen.

Wanneer een angststoornis?

Iedereen is wel eens bang. Deze emotie is heel nuttig: het zorgt ervoor dat we goed opletten en kunnen vluchten of vechten als we in gevaar zijn. Maar soms zijn mensen heel erg bang, zonder dat hier een goede reden voor is. De angst zorgt ervoor dat iemand niet meer alles kan doen wat hij wil. Hij durft bijvoorbeeld niet de lift in, of met het vliegtuig op vakantie. De angst kan zijn leven gaan beheersen. U kunt onzeker worden, gaan piekeren en slecht slapen. Als u langer dan 6 maanden veel last heeft van uw angst, dan noemen we dit een angststoornis.

Soorten angststoornissen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten angststoornissen. U kunt bijvoorbeeld bang zijn voor kleine ruimtes (claustrofobie), durft niet meer over straat (straatvrees), bent bang om te braken (overgeefangst), vindt het eng om met andere mensen te zijn (sociale fobie) of bent heel bang om dood te gaan (thanatofobie).

Oorzaak angststoornis

Vaak is er niet 1 bepaalde oorzaak van een angststoornis. Waarschijnlijk ontstaat de angststoornis door verschillende dingen:

  • U wordt ermee geboren: kinderen van ouders met een angststoornis hebben een grotere kans om zelf ook een angststoornis te krijgen.
  • Heftige gebeurtenissen: sommige mensen krijgen een angststoornis nadat ze iets heftigs hebben meegemaakt, of na veel stress. Bijvoorbeeld na een burn-out, seksueel misbruik of het verlies van een familielid.
  • Hoe u opgegroeid bent: als u bijvoorbeeld in uw jeugd bent opgevoed door overbezorgde ouders, kunt u een angststoornis ontwikkelen. Of u bent op school regelmatig gepest, waardoor u angstig bent.
  • Karakter: mensen die in zichzelf gekeerd zijn (introvert) kunnen meer kans hebben op een angststoornis.

Dwangstoornis door angststoornis

Doordat u heel angstig bent, kunt u steeds dezelfde gedachten hebben. Het lukt bijna niet om ergens anders aan te denken. Deze gedachten noemen we dwanggedachten. Of u moet van uzelf steeds dezelfde taak doen, om de angst te onderdrukken. U weet dat het niet veel nut heeft, maar toch móet u het doen. Dit noemen we dwanghandelingen. Door een angststoornis kan een dwangstoornis ontstaan. Hiermee proberen mensen hun angsten weg te duwen. Maar eigenlijk hebben ze er een probleem bij.

Onderzoek angststoornis

Denkt u dat u een angststoornis heeft? Dan is een doorverwijzing van uw (huis)arts noodzakelijk voor onderzoek en behandeling in het BovenIJ ziekenhuis. De psychiater onderzoekt dan of u inderdaad een angststoornis heeft. Dit gebeurt bij een intakegesprek waar de psychiater ruim de tijd neemt om uw klachten te bespreken. Onze psychiaters hebben erg veel ervaring. Daardoor kunnen ze vaak na 2 gesprekken al beoordelen of u een angststoornis heeft.

Behandeling angststoornis

Een angststoornis is goed te behandelen. Dit doen we in het BovenIJ ziekenhuis met medicatie en gesprekken met de psychiater. Soms helpt een psycholoog hierbij. Hiermee voert u dan gesprekken of u krijgt gedragstherapie.

Vergoeding verzekering

Krijgt u een behandeling bij de psychiater in het BovenIJ ziekenhuis? Check dan van tevoren hoe u verzekerd bent. U krijgt een vergoeding vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Maar als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het BovenIJ, is deze vergoeding lager. Dat betekent dat u een deel zelf moet betalen. Bij alle zorgverzekeraars gaan de kosten eerst van uw eigen risico af. U kunt met onze assistent bellen om te checken of uw zorgverzekeraar zorg in het BovenIJ ziekenhuis vergoedt.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6206
  • Route 2e etage - zuid

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven