ADHD bij volwassenen
Inhoudsopgave
- Home
- Aandoening & behandeling
- ADHD bij volwassenen
Herken ADHD
Vroeger werd ADHD meestal ontdekt bij kinderen. Ze zijn dan vaak hyperactief en kunnen zich moeilijk concentreren. De laatste tijd wordt ADHD ook bij volwassenen ontdekt. In de pubertijd verandert ADHD vaak in een onrustig gevoel. Bij ADHD kunt u last hebben van de volgende kenmerken:
- Snel afgeleid zijn en taken niet afmaken
- Weinig overzicht hebben, moeilijk kunnen plannen
- Moeite hebben met luisteren
- Chaotisch en vaak spullen kwijt zijn
- Vergeetachtig zijn
- Veel en druk praten, moeite met stilzitten
- Plotseling en zonder nadenken iets doen
- Anderen snel onderbreken, zeggen wat u denkt
- Problemen in het dagelijks leven, zoals thuis, op het werk en in het omgaan met anderen
Oorzaken ADHD
Het is nog niet duidelijk waardoor iemand precies ADHD krijgt. Wel weten we dat ADHD in sommige families vaker voorkomt dan in andere. Bij kinderen met ADHD zijn afwijkingen gevonden in de manier waarop de hersenen informatie verwerken.
Onderzoek ADHD
Denkt u dat u ADHD heeft? Dan is een doorverwijzing van uw (huis)arts noodzakelijk voor onderzoek en behandeling in het BovenIJ ziekenhuis. De psychiater onderzoekt dan of u inderdaad ADHD heeft. Dit gebeurt bij een intakegesprek waar de psychiater ruim de tijd neemt om uw klachten te bespreken. Er zijn ook gesprekken met familieleden, om te horen hoe u als kind was. Onze psychiaters hebben erg veel ervaring. Daardoor kunnen ze vaak na 2 gesprekken al beoordelen of u ADHD heeft.
Behandeling ADHD
In het BovenIJ ziekenhuis zijn onze psychiaters gespecialiseerd in het behandelen van volwassenen met ADHD. Als uit onderzoek blijkt dat u ADHD heeft, starten we direct met de behandeling. Hiervoor maken we samen met u een behandelplan. We kunnen medicatie voorschrijven of u doorverwijzen naar een ADHD-coach in Amsterdam. Deze coach kan u helpen bij het maken van een dagplanning. U komt regelmatig naar het BovenIJ ziekenhuis om met de psychiater te bespreken hoe het gaat.
Vergoeding verzekering
Krijgt u een behandeling bij de psychiater in het BovenIJ ziekenhuis? Check dan van tevoren hoe u verzekerd bent. U krijgt een vergoeding vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Maar als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het BovenIJ, is deze vergoeding lager. Dat betekent dat u een deel zelf moet betalen. Bij alle zorgverzekeraars gaan de kosten eerst van uw eigen risico af. U kunt met onze assistent bellen om te checken of uw zorgverzekeraar zorg in het BovenIJ ziekenhuis vergoedt.