aandoening

ADHD bij volwassenen

golf
 1. Home
 2. Aandoening & behandeling
 3. ADHD bij volwassenen
Vandaag zijn de poliklinieken telefonisch minder goed bereikbaar dan u van ons gewend bent.

Voor vragen die geen spoed hebben, stuur een bericht via BeterDichtbij.

Wilt u weten wanneer uw afspraak is, bekijk dit via Mijn BovenIJ

 

Iedereen voelt zich wel eens onrustig vanbinnen, slordig of warrig. Maar als u dit belemmert in het leven, kunt u ADHD hebben. In het BovenIJ zijn we gespecialiseerd in het behandelen van ADHD bij volwassenen. Momenteel geldt er voor onbepaalde tijd een aanmeldstop voor ADHD gerelateerde verwijzingen.

Herken ADHD

Vroeger werd ADHD meestal ontdekt bij kinderen. Ze zijn dan vaak hyperactief en kunnen zich moeilijk concentreren. Tegenwoordig wordt ADHD ook vaker bij volwassenen ontdekt. In de pubertijd verandert ADHD vaak in een onrustig gevoel. Bij ADHD kunt u last hebben van de volgende kenmerken:

 • Snel afgeleid zijn en taken niet afmaken
 • Weinig overzicht hebben, moeilijk kunnen plannen
 • Moeite hebben met luisteren
 • Chaotisch en vaak spullen kwijt zijn
 • Vergeetachtig zijn
 • Veel en druk praten, moeite met stilzitten
 • Plotseling en zonder nadenken iets doen
 • Anderen snel onderbreken, zeggen wat u denkt
 • Problemen in het dagelijks leven, zoals thuis, op het werk en in het omgaan met anderen

Oorzaken ADHD

Het is nog niet duidelijk waardoor iemand precies ADHD krijgt. Wel weten we dat ADHD in sommige families vaker voorkomt dan in andere. Bij kinderen met ADHD zijn afwijkingen gevonden in de manier waarop de hersenen informatie verwerken.

Onderzoek ADHD

In het BovenIJ vinden geen onderzoeken plaats om ADHD vast te stellen. Wel kunt u in het BovenIJ terecht voor behandeling als u reeds gediagnosticeerd bent. Uw huisarts kan u meer vertellen over onderzoek naar ADHD en u naar de juiste partij verwijzen.

Behandeling ADHD

In het BovenIJ zijn onze psychiaters gespecialiseerd in het behandelen van volwassenen met ADHD. Hiervoor maken we samen met u een behandelplan. We kunnen medicatie voorschrijven of u doorverwijzen naar een ADHD-coach in Amsterdam. Deze coach kan u helpen bij het maken van een dagplanning. U komt regelmatig naar het BovenIJ om met de psychiater te bespreken hoe het gaat.

Vergoeding verzekering

Krijgt u een behandeling bij de psychiater in het BovenIJ ziekenhuis? Check dan van tevoren hoe u verzekerd bent. U krijgt een vergoeding vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Maar als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het BovenIJ, is deze vergoeding lager. Dat betekent dat u een deel zelf moet betalen. Bij alle zorgverzekeraars gaan de kosten eerst van uw eigen risico af. U kunt met onze assistent bellen om te checken of uw zorgverzekeraar zorg in het BovenIJ vergoedt.

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven