aandoening

Acne

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Acne
Acne is de medische naam voor jeugdpuistjes. Sommige mensen hebben veel last van acne. In het BovenIJ ziekenhuis kunnen we dit op verschillende manieren behandelen.

Herken acne

Acne is te herkennen aan bultjes, ontstekingen of puistjes met zwarte of gele puntjes. Acne komt vooral voor in het gezicht, de hals, op de rug en de borst. Meestal ontstaat acne in de pubertijd, soms krijgen volwassenen er last van. 

Oorzaken acne

Acne is een ontsteking van de huid rondom de haarzakjes en talgklieren. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol, waardoor haarzakjes verstopt kunnen raken. Hierdoor ontstaan comedonen (mee-eters). De verstopte haarzakjes bevatten bacteriën en er kan een ontsteking ontstaan. Deze ontstekingen kunnen soms ernstig verlopen. Deze vorm komt vooral voor bij mannen.

Soms ontstaat acne door invloeden van buitenaf. Denk aan het verstoppen van de haarzakjes door make-up en oliehoudende producten. Geneesmiddelen en supplementen kunnen acne veroorzaken of verergeren: een voorbeeld is vitamine B12. Acne wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne of een vitaminetekort. Er is weinig bewijs dat een specifiek dieet of het nemen van voedingssupplementen acne verbeteren. Het advies is om een gevarieerd en gezond dieet te voeren.

Acne en psychische problemen

Acne kan veel invloed hebben op uw leven. Omdat acne vaak op het gezicht zit, schamen mensen zich hiervoor. Ze vinden het bijvoorbeeld spannend om nieuwe mensen te ontmoeten. Of proberen hun acne voor anderen te verbergen. In het BovenIJ ziekenhuis begrijpen we dat acne erg vervelend kan zijn. Daarom vinden we het belangrijk om goed te luisteren naar uw verhaal. 

Behandeling acne

Alle vormen van acne hebben vaak langdurige behandeling nodig. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Afhankelijk van de oorzaak van de acne kan de acne niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal ervoor te zorgen dat de acne ‘rustig’ wordt en blijft tot de acne vanzelf overgaat. De dermatoloog bekijkt samen met u welke behandeling het beste bij u past.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6251
  • Route 84

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven