De letters MRI staan voor Magnetic Resonance Imaging. Een andere naam voor dit onderzoek is magneetscan. Het is een geavanceerde en onschadelijke methode om (van buitenaf) foto’s van de inwendige mens te maken. Hier komen geen röntgenstralen aan te pas.
MRI maakt gebruik van een sterke magneet en radiogolven om foto’s te maken van het lichaam. Deze radiogolven zijn net zulke golven, als die uw radio ontvangt. De radiogolven wekken signalen op in het lichaam. Vervolgens vangt een antenne deze signalen op en de computer vertaalt ze in beeld. MRI is een pijnloze techniek om delen van het lichaam in beeld te brengen. Er kan, zonder dat u er last van heeft, onderzoek worden verricht van verschillende delen van het lichaam, zoals de hersenen, aangezicht, heupen, beenderen, wervelkolom (nek, rug), hart, buik (bovenbuik, onderbuik, galwegen). Door MRI zijn ook kleine details in het lichaam goed zichtbaar.
Het is belangrijk dat u alle metalen buiten de onderzoeksruimte houdt. Deze metalen of magnetische voorwerpen verstoren het magneetveld van het MRI-apparaat. Hierbij valt te denken aan: sleutels, munten, gebitten/plaatjes, horloges, haarspelden, ritsen, beha-haakjes, gespen, gehoorapparaten, piercings, pacemakers en bankpasjes. Als bijvoorbeeld bankpasjes, gehoorapparaten, horloges of pacemakers in aanraking komen met de magneet, zijn ze niet meer te gebruiken. Ook is het van belang dat u geen oogmake-up gebruikt; hier zitten meestal metaaldeeltjes in.
U kunt de dag van uw onderzoek normaal eten en drinken en uw gebruikelijke medicijnen innemen.
Vertel de arts vóór het onderzoek:
U heeft in deze gevallen een verhoogd risico op complicaties. Soms kan het onderzoek doorgaan als u vooraf speciale medicijnen heeft geslikt. Bij sommige patiënten zal de arts bekijken of er andere mogelijkheden zijn om tot een goede diagnose te komen.
Heeft u angsten voor kleine ruimten? Dan kunt u een afspraak maken om van tevoren even te komen kijken.
De laborant vraagt u of alle metalen voorwerpen van uw lichaam verwijderd zijn (zie voorbereidingen). U hoeft zich niet helemaal uit te kleden. Kledingstukken zonder metaal kunt u aanhouden. U neemt plaats op de onderzoekstafel en u gaat zo ontspannen mogelijk liggen. De tafel wordt in een soort tunnel geschoven. De tunnel heeft een doorsnede van 70 cm en is open aan de voor- en achterzijde. In de tunnel krijgt u een koptelefoon op. Hierdoor kunt u direct spreken met de laborant. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. Niet alleen tijdens het maken van de foto’s, maar ook in de tijd dat er geen foto’s gemaakt worden. Bewegingen verstoren namelijk het beeld. Bij het scannen ontstaat er een hard, kloppend, ratelend geluid (vergelijkbaar met een klop- of hamerboor). Het is mogelijk om tijdens het onderzoek naar muziek te luisteren. De laborant biedt u hiervoor een hoofdtelefoon aan. Wilt u naar uw eigen muziek luisteren? Neem dan een cd mee, uw muziek zal dan gedraaid worden.
Het kan noodzakelijk zijn om u contrastvloeistof toe te dienen. Met contrastvloeistof worden onder andere organen en bloedvaten zichtbaar gemaakt. Deze contrastvloeistof bestaat uit deeltjes met magnetische eigenschappen en bevat geen jodium. De vloeistof komt in uw lichaam via een ader in de arm.
Het onderzoek is niet pijnlijk. Het toedienen van de contrastvloeistof voelt als een bloedafname.
De foto’s duren per keer ongeveer vijf minuten. Er worden altijd meerdere opnamen gemaakt. Het onderzoek duurt in totaal 20-40 minuten. Dit hangt af van het welk deel van het lichaam onderzocht wordt en het aantal te maken foto’s.
De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend bij de behandelend arts. Van uw behandelend arts krijgt u de uitslag.
Bij het MRI-onderzoek zijn doorgaans geen bijwerkingen. MRI maakt gebruik van een sterk magneetveld en radiopulsen om een afbeelding van het lichaam te maken. Dit magnetische veld is niet schadelijk. Samen met uw specialist heeft u van tevoren een vragenlijst ingevuld. Aan de hand van deze vragenlijst wordt bepaald of een MRI-onderzoek voor u risico’s met zich meebrengt.
Om de wachtlijsten voor de diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn. Te laat komen kan betekenen dat u dezelfde dag niet meer geholpen kunt worden.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren de röntgenafdeling bellen. 020-6346166.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.