onderzoek

Longonderzoek (bronchoscopie)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Longonderzoek (bronchoscopie)
Bij een bronchoscopie bekijken we uw longen met een bronchoscoop. Dit is een dunne slang waarmee we de longen in beeld kunnen krijgen.

Voorbereiding 

U mag minimaal 4 uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken of roken. Tijdens het onderzoek kunt u niet naar het toilet. Zorg daarom dat uw blaas van tevoren leeg is. Gebruikt u medicatie? Overleg dan van tevoren met de arts over diabetesmedicatie en bloedverdunners. Andere medicijnen kunt u gewoon innemen zoals u gewend bent. Het is belangrijk dat u een familielid of vriend mee kunt nemen om u voor en na het onderzoek te ondersteunen. 

 

Het onderzoek in stappen

Afspraak longarts

De longarts vraagt het onderzoek aan.  Ook geeft de arts uitleg over het onderzoek en vraagt om toestemming om een afspraak hiervoor te maken.  

Informatie over medicijnen

Vertel de arts of verpleegkundige voor het onderzoek:

  • of u allergisch bent voor medicijnen of verdoving
  • of u een hart- en vaataandoening heeft
  • of u (mogelijk) zwanger bent
  • of u bloedverdunners gebruikt
  • of u diabetes heeft

Melden

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van het Endoscopie Centrum (2e etage). Een medewerker neemt u mee naar de behandelkamer. Uw naaste mag niet bij het onderzoek aanwezig zijn en blijft in de wachtkamer.

Voorbereiding onderzoek

U verwijdert lippenstift, tongpiercing, bril en gebitsprothese. Daarna gaat u in de behandelstoel zitten. Een medewerker doet een zuurstofmeter op uw vinger. Zo houden we in de gaten of u genoeg zuurstof in uw bloed heeft. We verdoven uw neus en keel met een spray en neusdruppels. U kunt ook een roesje krijgen. Dit is een lichte verdoving waardoor u minder meekrijgt van de ingreep. 

Het onderzoek

De arts doet een slangetje in uw neus of mond. Dit is de bronchoscoop. Hiermee kunnen we uw longen aan de binnenkant bekijken. U krijgt van tevoren een bijtring tussen uw tanden, zodat u niet per ongeluk op de bronchoscoop bijt.

Rustig ademen

Misschien krijgt u tijdens het onderzoek een benauwd gevoel. Blijf daarom rustig ademen en probeer te ontspannen. Luister ook goed naar de aanwijzingen van onze verpleegkundige. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten. Na het onderzoek blijft u 15-30 minuten in het ziekenhuis. Als er een roesje is gegeven blijft u 90 minuten op de uitslaapkamer.

Naar huis

De verpleegkundige op de uitslaapkamer geeft aan wanneer u weer naar huis mag.

Eten en drinken

U kunt 1,5 uur na het onderzoek weer eten of drinken. Niet eerder, want uw keel en luchtwegen zijn dan nog verdoofd. U kunt zich dan verslikken en een longontsteking krijgen. 

Hoesten

Misschien moet u hoesten, en zit hierbij slijm en bloed. Ook kunnen uw neus en keel pijnlijk zijn. Dit kan allemaal na een paar uur voorbij zijn, maar het kan ook een paar dagen duren. Dat is normaal. U kunt op de dag van het onderzoek ook koorts hebben. 

Contact opnemen

Hoest u na 2 dagen nog steeds bloed op, houdt u koorts of doet ademhalen pijn? Neem dan contact op met de polikliniek longziekten of de afdeling spoedeisende hulp. 

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens de controle-afspraak met uw arts op de longgeneeskunde polikliniek.

Praktische informatie

  • Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.00 uur
  • Telefoonnummer 020-634 6441
  • Route 2e etage

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven