pedagogisch zorgverlener

Eveline Kuijt

Haar angst verdween en ze verliet het ziekenhuis met een lach op haar gezicht

portretfoto Eveline Kuijt, pedagogisch medewerker in het BovenIJ ziekenhuis
portretfoto Eveline Kuijt, pedagogisch medewerker in het BovenIJ ziekenhuis
golf
  1. Home
  2. Zorgverleners
  3. Eveline Kuijt

Al meer dan 25 jaar werkt onze medisch pedagogisch zorgverlener Eveline Kuijt in het BovenIJ. Toch verveelt het werk haar nooit: ‘Ik ben blij als kinderen niet meer tegen hun ziekenhuisbezoek opzien.’

‘Mijn zusje was 2 jaar oud, toen ze diabetes bleek te hebben. Ik was 12 jaar en leefde erg met haar mee. Sowieso was ik altijd al gek op kinderen. Ik mocht een keer met mijn zusje mee naar het ziekenhuis en zag daar de speelkamer. Er was een medisch pedagogisch zorgverlener die bij zusje troostte en zorgde dat ze leuke afleiding had. Toen wist ik: dat wil ik later ook gaan doen.

Inmiddels doe ik dit werk al meer dan 25 jaar en het verveelt nooit. Een ziekenhuisbezoek kan spannend zijn voor kinderen, ze kunnen angstig of verdrietig zijn. Als medisch pedagogisch zorgverlener stel ik ze op hun gemak en probeer ik het bezoek zo fijn mogelijk te laten zijn. Vroeger moesten ouders naar huis als hun kind in het ziekenhuis bleef slapen. Tegenwoordig mogen ouders veel meer bij hun kind zijn, en kunnen ze gewoon blijven slapen.

Ik vind het mooi dat ik ouders kan steunen en helpen bij het omgaan met hun zieke kind. Sommige ouders hebben bijvoorbeeld de neiging om mee te gaan in het verdriet, terwijl je je kind beter kunt afleiden.

Ook begeleiden we kinderen die vervroegd in de pubertijd komen. Om de pubertijd uit te stellen, krijgen ze elke 4 weken een hormooninjectie. Ik herinner me een meisje dat doodsbang voor die prik was. Ik deed van tevoren een spelletje met haar, of we gingen samen knutselen. Daardoor verdween haar angst en verliet ze het ziekenhuis met een lach op haar gezicht. Ik ben echt blij en opgelucht dat ze er niet meer zo tegenop ziet. Nu hebben we het steeds gezellig als ze komt.’

Opleiding en specialisatie

  • 1991 - 1994 Jeugdwelzijnswerk, Hogeschool van Amsterdam
  • 1988 - 1991 MDGO Ab, Rhijnwijck Leiden.

Publicaties

Contact

Kinderpolikliniek

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6120
  • Route 60

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven