27 juni 2023

Samenwerking taalconsulenten en BovenIJ: ‘Mensen krijgen meer zelfvertrouwen’

golf
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Samenwerking taalconsulenten en BovenIJ: ‘Mensen krijgen meer zelfvertrouwen’

Het BovenIJ vindt het belangrijk om taal voor patiënten en medewerkers begrijpelijk te maken. Reden om nauw samen te werken met taalconsulenten van de gemeente. Zij bieden cursussen aan om beter te leren lezen, schrijven en rekenen.

Taalconsulente Hafize Kadioglu en haar collega Mavis Kathusing komen juist op die plekken waar ze met laaggeletterden in contact kunnen komen. Het BovenIJ is er daar één van. Wekelijks nemen de consulenten plaats in onze Digituin: ‘Artsen, verpleegkundigen of andere zorgprofessionals kennen hun patiënten goed’, vertelt Hafize. ‘Zij kunnen merken of iemand moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen. Of niet goed overweg kan met een computer of app.’

Het belangrijkste is de vertrouwensband met de patiënt. Hafize vertelt: ‘Vanuit dat vertrouwen hopen wij dat artsen of verplegenden het onderwerp bespreekbaar kunnen maken en mensen naar ons kunnen doorverwijzen. Wij leggen dan persoonlijk uit wat er allemaal mogelijk is. Dat werkt beter dan een flyer. Mensen kunnen op een manier die bij hen past een gratis taal- reken, of computercursus volgen.’

Meer zelfvertrouwen

‘Moeite met lezen, schrijven of rekenen is niets om je voor te schamen’, benadrukt Hafize. ‘Een op de 3 mensen is laaggeletterd in Amsterdam-Noord. Door eraan te werken, krijgen mensen meer zelfvertrouwen en durven ze meer. Het kan dus veel opleveren voor mensen als ze hiermee aan de slag gaan.’ Het BovenIJ is sinds 2018 één van de partners van het Amsterdam Taalakkoord en zet zich op verschillende manieren in om taal voor patiënten en medewerkers begrijpelijk te maken.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven