25 augustus 2023

Opereren bij de huisarts

golf
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Opereren bij de huisarts

Samenwerking dermatologen, plastisch chirurgen en huisartsen brengt zorg dichtbij. Nu ook chirurgische ingrepen bij de huisarts. Patiënten hoeven niet meer altijd naar het ziekenhuis voor kleinere ingrepen.

Efficiënte en patiëntvriendelijk zorg. Daar dragen BovenIJ dermatoloog Martijn Meijs en plastisch chirurg Gijs van Couwelaar aan bij met hun initiatief Phizi. Met deze nieuwe werkwijze werken medisch specialisten nauw samen met huisartsen(praktijken) en geven ze invulling aan passende zorg zoals wordt benoemd in het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Door een snelle onderlinge afstemming kan de medisch specialist bepaalde ingrepen uitvoeren in de huisartsenpraktijk, waarvoor de patiënt anders naar het ziekenhuis had gemoeten.

De medisch specialisten en huisartsen nemen samen deel uit in een appgroep van de app Siilo. Dit is een beveiligde app waarin berichten kunnen worden gestuurd. In deze app kunnen huisartsen bijvoorbeeld foto’s van huidafwijkingen delen met de medisch specialisten. Binnen een paar uur krijgen de huisartsen advies van een dermatoloog en/of plastisch chirurg en leren huisartsen en medisch specialisten van elkaar.

Uit de digitale afstemming blijkt of de huisarts de behandeling zelf kan uitvoeren, er een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is of dat de medisch specialist de ingreep zo goed als zeker in de huisartsenpraktijk komt uitvoeren. De patiënt hoeft dus niet altijd meer naar het ziekenhuis. Inmiddels komt een medisch specialist één keer in de week of in de twee weken naar de huisartsenpraktijk en verricht daar ingrepen die anders in het ziekenhuis zouden plaatsvinden.

Het idee hebben Meijs en van Couwelaar bedacht om de zorg efficiënter, patiëntvriendelijker en goedkoper te willen maken. Maar ook om onnodige zorg te voorkomen. Dit draagt bij aan het leveren van de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgprofessional. “Als je wilt innoveren, kun je niet wachten tot alle lichten op groen staan, dan moet je gewoon beginnen,” zegt Meijs.

Ook geeft Meijs aan dat verandering in de zorg lastig is. Toch levert Phizi al mooie resultaten op. In een eind 2021 met ZonMW afgerond project werd nog maar 7% van de patiënten na een huisartsenbezoek alsnog doorverwezen naar het ziekenhuis. Met 22% kon de huisarts zelf verder en 71% van de patiënten die anders waren doorverwezen, konden nu behandeld worden door medisch specialisten van Phizi in de huisartsenpraktijk. Op dit moment worden in Amsterdam Noord met al 70 deelnemende huisartsen ongeveer dezelfde resultaten gezien.

Huisarts Sarah Floris van huisartsenpraktijk Noorderlingen geeft aan dat het gebruik van Phizi laagdrempelig is, waarbij je een snelle reactie krijgt van de medisch specialisten. “Dit is fijn voor de patiënt, zeker als er snel gehandeld moet worden.” Naast dat het een fijne manier van samenwerken is, geeft Floris aan dat het ook een leerzame manier is van verwijzen of overleggen. “Wij krijgen terugkoppeling van de medisch specialisten wat de mogelijke diagnoses zijn, maar ook wat de behandelopties zijn. Dat is niet altijd een verwijzing, maar ook tips hoe je, als huisarts, het zelf kan doen. Er is zelfs de mogelijkheid voor huisartsen om mee te doen met de ingrepen. Kortom een mooie ontwikkeling om elkaar te versterken.”

Patiënten geven ook aan goed geholpen te worden door middel van Phizi. Patiënt (78) zegt “We zijn heel goed geholpen. De dokters en assistentes waren heel aardig en hebben goede uitleg gegeven over wat er precies ging gebeuren. Het was ook erg fijn dat we in onze eigen huisartsenpraktijk zijn geholpen. Dat voelt vertrouwd.”

Het hele artikel over Phizi lezen? Dat kan via: https://www.artsenauto.nl/opereren-bij-de-huisarts/ 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven