15 juni 2023

Interview: de juiste zorg op de juiste plek

golf
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Interview: de juiste zorg op de juiste plek

De gezondheid van inwoners van Amsterdam-Noord verbeteren en de gezondheidsverschillen verkleinen. Dat is de taak die de acht zorg- en welzijnsorganisaties verenigd in de KrijtMolenAlliantie zich gesteld hebben binnen het programma Beter Samen in Noord.

Een belangrijk doel is om problemen op te lossen waar ze ontstaan. Voorzitter Edwin van der Meer: “Een deel van de zorgvragen heeft zijn oorsprong in het sociale domein: eenzaamheid, armoede en schulden. Maar mensen gaan gemakkelijker naar de huisarts dan naar de buurtteams.”

Beter Samen in Noord
Beter Samen in Noord, het programma van de Krijtmolenalliantie kan rekenen op de steun van de gemeente Amsterdam en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. En staat volop in de belangstelling van VWS, de NZa  en ZiNL als ‘best practice’ van passende zorg, zoals beschreven in het Integraal Zorg Akkoord. Met Beter Samen in Noord werken wij samen met onze inwoners en patiënten aan de verbetering van hun gezondheid en welzijn .

Mensen wegwijs maken
Een deel van de gezondheidsproblemen zijn eigenlijk sociale problemen, zegt Will van Schendel , naast vice- voorzitter van de KMA ook directeur bestuurder Stichting De Sociale Maatschap. “Mensen komen soms met lichamelijke klachten, maar die vinden hun oorzaak in zorgen om andere zaken. Het probleem is dat ze de weg nog niet altijd goed weten te vinden in het ‘doolhof van zorg en welzijn’. Bijvoorbeeld doordat ze lage gezondheidsvaardigheden hebben of de taal niet goed machtig zijn. We proberen onze burgers te helpen door hen toe te leiden naar de beste plek voor hun probleem, bijvoorbeeld via Welzijn op Recept.”

Samenwerking op alle niveaus
De organisaties werken op alle niveaus samen. De bestuurders zetten de grote lijnen uit, een externe programmamanager en projectleiders vanuit de organisaties bereiden projecten voor, altijd in samenwerking met zorg en welzijn professionals zoals huisartsen, schuldhulpverleners en wijkverpleegkundigen. Wat helpt in de samenwerking is dat Beter Samen in Noord met één grote zorgverzekeraar en met één gemeente te maken heeft. Dat maakt afstemming relatief eenvoudig. “Al zijn er soms best veel mensen uit verschillende toezichthoudende organisaties die er allemaal iets van moeten vinden.”

Klik op de link om het hele interview te lezen.

 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven