29 april 2019

Bestuursvoorzitter Edwin van der Meer in Zorgvisie over 'Beter samen in Noord'

golf
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bestuursvoorzitter Edwin van der Meer in Zorgvisie over 'Beter samen in Noord'

Bestuursvoorzitter Edwin van der Meer vertelt in Zorgvisie hoe het BovenIJ ziekenhuis zich inzet om de zorg en welzijnsvraag van de bevolking in Amsterdam-Noord integraal te benaderen: durf anders te kijken, anders te denken, anders te doen. Aanleiding zijn onze inspanningen voor 'Beter samen in Noord'.

Beter samen in Noord

'Beter samen in Noord' richt zich op kwetsbare ouderen, mensen die leven in armoede en mensen met problematiek op meerdere domeinen. We werken samen met zorg- en welzijnaanbieders in Amsterdam-Noord (de Krijtmolenalliantie) om de verbinding tussen de tweede, eerste en nulde lijn te verbeteren en de patiënten op de juiste plek te krijgen.

Zorg op de juiste plek

Door het programma en de samenwerking zou kunnen blijken dat mensen soms onterecht in het ziekenhuis worden behandeld. Ook heropnames kunnen verminderen, net als de onnodige toeloop naar de spoedeisende hulp. Edwin van der Meer: ‘Als je deze ontwikkeling bekijkt in het kader van de huidige ziekenhuisfinanciering, nemen de ziekenhuis-inkomsten af. Tegelijkertijd heb je dan ook minder mensen nodig. En het toeval wil dat de bevolking van Amsterdam-Noord fors groeit. Eigenlijk kijken we primair waar mensen beter worden. Dat is onze missie; een bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van de bevolking.’

Transformatiegelden

Het BovenIJ ziekenhuis voert momenteel afrondende gesprekken met zorgverzekeraar Zilveren Kruis over de inzet van de transformatiegelden. Van der Meer: 'De verwachting is dat groen licht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis snel volgt. De transformatiegelden zouden een financieringsboost geven waardoor meer snelheid gemaakt kan worden met de programma’s.'

Programma’s voor chronische patiënten

In het BovenIJ ziekenhuis lopen diverse projecten die zich richten op chronische patiënten:

  • Transmuraal zorgpad COPD: samenwerking met longwijkverpleegkundigen van Cordaan en Evean in de transmurale zorg voor COPD-patiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis.
  • Transmurale zorgbrug; samenwerking met getrainde wijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners huisartsen in de transmurale zorg voor kwetsbare ouderen bij ziekenhuisopname.
  • Transmuraal zorgpad voor ouderen patiënten met een heupfractuur en samenwerking met geriatrische revalidatiezorg Cordaan/Evean.
  • Inzet van een mantelzorgcoach van De Sociale Maatschap in het BovenIJ ziekenhuis voor ondersteuning van mantelzorgers bij en na ziekenhuisopname van een patiënt.
  • Integrale zorg voor diabetespatiënten: we maken een integraal zorgplan voor patiënten met diabetes mellitus met multiproblematiek met Intermed (o.a. sociale domein, psychische klachten, financiën). Door samenwerking met huisartsen en welzijnspartners een integrale aanpak van de problematiek.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven