behandeling

Wortelpuntbehandeling (apexresectie)

golf
 1. Home
 2. Aandoening & behandeling
 3. Wortelpuntbehandeling (apexresectie)
Bij een wortelpuntbehandeling (apexresectie) worden ontstoken wortelpunten in de kaak schoongemaakt en afgedekt met een vulling. De wortelpuntbehandeling wordt gedaan als een wortelkanaalbehandeling niet heeft geholpen. De wortelpuntbehandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Voorbereiding

U hoeft voor een wortelpuntbehandeling niet nuchter te zijn. U kunt dus van tevoren gewoon eten en drinken. Plan geen belangrijke dingen op de dag van de wortelpuntbehandeling en de dag erna. De meeste mensen hebben na een behandeling 2 tot 3 dagen last van bijvoorbeeld pijn. Doe het dan rustig aan. Daarna gaat het steeds beter.

Wortelpuntbehandeling

Doorverwijzing

U wordt doorverwezen door uw tandarts.

Afspraak kaakchirurg

Uw bezoekt de kaakchirurg voor een consult. U krijgt uitleg over de behandeling.

Melden

U meldt zich op de afdeling kaakchirurgie. Een medewerker neemt u mee naar de behandelkamer.

Verdoving

De kaakchirurg verdooft het tandvlees met een paar prikjes. Hierdoor voelt u geen pijn tijdens de wortelpuntbehandeling.

Wortelpuntbehandeling

We maken een sneetje in het tandvlees en klappen dit opzij. Met een boortje boort de kaakchirurg het bot weg tot aan de wortelpunt. Daarna halen we de ontsteking weg.

Schoonmaken en afsluiten

Met een speciaal trilapparaat maken we het zenuwkanaal bij de wortelpunt goed schoon. Hierna sluiten we het zenuwkanaal met een vulling af. De wond wordt gespoeld en dichtgemaakt met oplosbare hechtingen: na 10 tot 14 dagen lossen deze hechtingen vanzelf op.

Duwen en trekken

Tijdens de wortelpuntbehandeling kan de kaakchirurg wat duwen, trekken of u voelt het trillen van de boor. Dit doet geen pijn. De wortelpuntbehandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Gaasje

Direct na de wortelpuntbehandeling leggen we een gaasje tegen het wondje aan. Dit helpt tegen het bloeden. Dit gaasje kunt u na een half uur weggooien. Komt er dan nog steeds bloed uit de wond? Dan kunt u er opnieuw een gaasje tegenaan leggen. Het is verstandig om de rest van de dag niet uw mond te spoelen. U mag wel gewoon tanden poetsen, maar  wees voorzichtig in de buurt van het wondje. U mag na de wortelpuntbehandeling direct naar huis.

Eten en drinken

U kunt na de wortelpuntbehandeling gewoon eten en drinken. De verdoving blijft ongeveer 2 tot 5 uur werken. Dus wees voorzichtig met hete dranken en pas op dat u niet op uw lip bijt.

Koelen

Na de wortelpuntbehandeling kan uw wang dik worden. Dit kunt u tegengaan door direct na de behandeling een coldpack op uw wang te doen.  Na 3 dagen is uw wang het dikst, daarna wordt het minder.

Roken

Als u rookt, zal de wond in uw mond minder snel genezen. Ook is er meer kans op problemen na de behandeling, zoals een infectie. Daarom adviseren we om na de behandeling 3 dagen niet te roken.

Pijn

U kunt na de behandeling last van pijn in uw mond hebben. Ook kan het gevoelig aanvoelen als u slikt, of u kunt uw mond niet helemaal opendoen. Heeft u last van pijn? Dan kunt u pijnstillers nemen.

Bloed

Het is normaal dat er de eerste dagen na de behandeling nog wat bloed bij uw speeksel zit.

Bloeduitstorting

Er kan een bloeduitstorting ontstaan op de wang. Deze trekt vanzelf weer weg.  

Controleafspraak

Na de wortelpuntbehandeling komt u 2 keer in het BovenIJ langs voor controle: na 2 weken en na een half jaar. Bij de controle na 2 weken bekijken we de wond en maken we een röntgenfoto. Bij de controle na een half jaar maken we weer een röntgenfoto. Deze controle is belangrijk om te checken of de ontsteking echt verdwenen is. Soms verdwijnt de ontsteking namelijk niet helemaal, of komt de ontsteking weer terug.

Contact opnemen

Neem contact op met de polikliniek kaakchirurgie:

 • als de wond blijft bloeden
 • bij koorts boven de 39 graden;
 • als u moeite heeft met slikken;
 • als de zwelling na een paar dagen erger wordt, in plaats van minder te worden;
 • als de pijn na een aantal dagen heviger wordt. 

Praktische informatie

 • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
 • Telefoonnummer 020-634 6220
 • Route 30

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven