behandeling

Vrijleggen van (hoek-)tanden (ligeren)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Vrijleggen van (hoek-)tanden (ligeren)
Als uw (hoek)tand niet goed doorkomt, kunt u terecht in het BovenIJ ziekenhuis. Hier kan de kaakchirurg de hoektand vrijleggen. De behandeling duurt 30 tot 45 minuten.

(Hoek)tand breekt niet door

Soms komen tanden niet vanzelf door. Vaak zijn dit de hoektanden in de bovenkaak. Er is dan te weinig ruimte voor de hoektand om door te breken. De tand zit nog ‘verstopt’ in het tandvlees of gehemelte. Uw tandarts of orthodontist kan u dan doorverwijzen naar de kaakchirurg in het BovenIJ ziekenhuis. Tijdens onze behandeling wordt de hoektand vrijgelegd. Daarna kan de tand weer terug groeien naar de juiste plek in uw gebit.  

De behandeling

De kaakchirurg verdooft de plek van de hoektand met een injectie. Zo voelt u tijdens de behandeling geen pijn. Als het nodig is, haalt de kaakchirurg een klein stukje van het tandvlees of bot weg. Wanneer de hoektand zichtbaar is, plakken we hier meestal een bracket met een kettinkje op. Hiermee kan de orthodontist later de tand naar de juiste plek laten groeien. Soms moeten we de wond hechten. Dit doen we met oplosbare hechtingen: ze lossen binnen 14 dagen vanzelf op. De behandeling duurt 30 tot 45 minuten.  

Na de behandeling

Direct na de behandeling laten we u op een gaasje  bijten. Dit helpt tegen het bloeden. Na een half uur kunt u dit weggooien. Bloedt het dan nog steeds? Dan kunt u opnieuw op een gaasje bijten. U kunt na de behandeling de rest van de dag beter niet uw mond spoelen. U kunt wel gewoon drinken en eten. De verdoving werkt 2 tot 5 uur, dus pas op met hete drank en bijt niet op uw lip. Uw wang kan dik worden. Het helpt als u hier een coldpack tegenaan houdt. 

Klachten na de behandeling

Na de behandeling kunt u last hebben van:

  • een dikke wang, dit wordt na 3 dagen minder;
  • pijn, hiervoor kunt u paracetamol nemen;
  • bloedverlies uit de wond. De eerste dagen kan er wat bloed in uw speeksel zitten, dit is normaal en gaat vanzelf over.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6220
  • Route 30

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven