onderzoek

Urineonderzoek

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Urineonderzoek
De samenstelling van urine kan ons iets leren over het functioneren van de nieren en over de samenstelling van het bloedplasma. Op verzoek van uw arts wordt een urineonderzoek uitgevoerd.

Urine portie opvangen

Urine moet u altijd opvangen in een schoon, nieuw urinepotje. Alleen urinepotjes die speciaal daarvoor bestemd zijn, worden in ontvangst genomen. Zo kan eventuele vervuiling of schoonmaakmiddel het onderzoek niet beïnvloeden. U kunt een urinepotje gratis afhalen op het poliklinisch afnamelaboratorium. Maakt u hiervoor wel een afspraak. Via het patiëntenportaal Mijn BovenIJ kunt u zelf een afspraak inplannen. U kunt ook een potje afhalen bij één van de prikposten. Ook kunt u een urinepotje kopen bij de drogist of apotheek. 

Urine inleveren

Afhankelijk van het soort onderzoek is de eerste ochtendurine nodig, of een op een willekeurig tijdstip verzamelde portie van minimaal 25 ml. De urine levert u binnen 2 uur na opvangen in op het laboratorium. Dit kan op afspraak bij het afnamelaboratorium of zonder afspraak bij één van de prikposten. In de tussentijd kunt u het potje in de koelkast bewaren.

Mijn BovenIJ

24 uur urine verzamelen

Voor sommige onderzoeken is het nodig dat de urine 24 uur wordt verzameld. Dit betekent dat u alle urine die u in 24 uur uitplast, moet bewaren. U mag zelf de dag en het uur kiezen waarop u hiermee wilt beginnen. De opgevangen urine moet donker en koel bewaard worden. Begin liever niet op een vrijdag of zaterdag met verzamelen. In het weekend en op feestdagen is de het laboratorium gesloten. U kunt dan niks inleveren.

U kunt een verzamelfles voor urine gratis afhalen bij het afnamelaboratorium. Maakt u hiervoor wel een afspraak. U kunt de fles ook afhalen bij één van de prikposten. Let op: Soms doet het laboratorium wat conserveringsvloeistof in de fles. Dit moet u erin laten zitten. Deze vloeistof is sterk bijten en prikt erg op uw huid. Komt u er dus niet mee in contact.

24-uurs urine inleveren

De verzamelbokaal met urine levert u zo snel af bij het poliklinisch afnamelaboratorium in het BovenIJ ziekenhuis. U maakt hiervoor een afspraak via Mijn BovenIJ. U kunt de verzamelde 24-uurs urine niet afgeven bij één van de prikposten. Vermeld duidelijk uw naam, geboortedatum, datum en tijdstip van het verzamelen op de bokaal. 

Mijn BovenIJ

Uitslag onderzoek

De uitslag van het urineonderzoek is, meestal binnen enkele dagen bekend. De uitslag van het 24-uurs urine duurt meestal wat langer. Uw arts neemt contact met u op voor de uitslag. Ook kunt u de uitslag zien in het patiëntenportaal Mijn BovenIJ.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020 634 6346
  • Route 55

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven