Opvangen en inleveren van een portie urine

Voor een onderzoek dat door uw arts is aangevraagd, heeft het laboratorium een portie urine nodig.

Portie urine opvangen

Een portie urine moet altijd opgevangen worden in een schoon, nieuw urinepotje. Alleen urinepotjes die speciaal daarvoor bestemd zijn worden in ontvangst genomen. Dit om beïnvloeding van het onderzoek door eventuele vervuiling (dit geldt ook voor schoonmaakmiddelen) te voorkomen.

Een urinepotje kan gratis worden afgehaald op het afnamelaboratorium of bij één van de prikposten. Ook kan een urinepotje worden aangeschaft bij de drogist of apotheek.

  • Afhankelijk van het soort onderzoek is de 1e ochtendurine nodig, of een op een willekeurig tijdstip verzamelde portie.
  • U dient minimaal 25 ml urine op te vangen.

Portie urine inleveren

Voor alle urineporties geldt dat de urine zo spoedig mogelijk op het laboratorium dient te zijn om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen.

  • U dient de urine, binnen 2 uur na opvangen, samen met het aanvraagformulier of (digitale) aanvraag via Zorgdomein in te leveren op het afnamelaboratorium of bij één van de prikposten.
  • Ook is het mogelijk om de urine ter plekke te produceren en op te vangen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Belt u dan tijdens kantooruren naar het afnamelaboratorium.

Contactinformatie afdelingen

Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL)

Telefoonnummer 020 634 6346
Route 55

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven