onderzoek

Slaaponderzoek (polygrafie)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Slaaponderzoek (polygrafie)
Bij een slaaponderzoek (een polygrafie) meten we gedurende één nacht de kwaliteit van de ademhaling. Dit doen we met speciale sensoren. Met dit onderzoek meten we of u gedurende uw slaap minder goed ademt of soms stopt met ademhalen.

Voorbereiding

  • Voor het onderzoek brengt de poli-assistent van de poli longgeneeskunde de sensoren aan. Daarmee gaat u 's avonds in uw eigen bed slapen. Wij vragen u heel voorzichtig met de slaapapparatuur om te gaan.
  • Heeft u voor het eerst een slaaponderzoek? Dan krijgt u 2 formulieren mee om in te vullen. Op die formulier kunt u aangeven op welke momenten u wel eens zomaar in slaap valt. Op het andere formulier kunt u aangeven hoeveel u heeft geslapen tijdens de nacht van het onderzoek.
  • Als u medicijnen gebruikt, kunt u die gewoon innemen zoals u gewend bent. Dit geldt ook voor slaaptabletten. En natuurlijk uw eten of drinken.
  • Wilt u nagellak van de nagel van de linker- of rechter ringvinger of kunstnagel (acryl of gel) verwijderen? Dit in verband met een sensor die we aan uw vinger bevestigen. Hiermee meten we het zuurstofgehalte in het bloed en uw hartslag. Wij gebruiken daarvoor het liefst de vinger van de linkerhand.
  • Tijdens de onderzoeksnacht thuis slaapt u in een nauwsluitend T-shirt (geen hemd). Als u deze niet heeft, een pyjamajasje. Na het aansluiten van de meetapparatuur kunt u zich niet meer douchen.
  • Draag verder makkelijke kleding, die u voor de nacht niet over uw hoofd uit hoeft te trekken. Voor dames geldt: een gemakkelijk zittende bh die 's nachts kan aanblijven of geen bh. Na het aansluiten van de sensoren kan de bh niet meer uit.

 

Het onderzoek in stappen

Aansluiten van de meetapparatuur

De longfunctieanalist of medisch assistent brengt de meetinstrumenten bij u aan, over het T-shirt. U krijgt om de borst en buik elastische banden bevestigd, die uw borst- en buikademhaling meten. Verder krijgt u aan de vinger een sensor, die het zuurstofgehalte in het bloed meet. Alle instrumenten worden aangesloten op een recorder, die u via een band om uw borst draagt

Neussensor

De poli-assistent vertelt u ook over de neussensor, die u 's avonds zelf thuis aansluit. Na het bevestigen van de apparatuur gaat u naar huis. U kunt zich vrij bewegen. U kunt niet sporten of (zware) lichamelijke arbeid verrichten; het onderzoek kan hierdoor verstoord worden en eventueel mislukken.

U kunt niet douchen en de hand mag niet nat worden. Wij adviseren voor de middag en avond geen activiteiten buitenshuis te plannen. Het is de bedoeling dat u met de aangebrachte sensoren avonds gaat slapen.

Niet douchen

U kunt niet douchen en de hand mag niet nat worden. Wij adviseren voor de middag en avond geen activiteiten buitenshuis te plannen. Het is de bedoeling dat u met de aangebrachte sensoren avonds gaat slapen.

Voor het slapen gaan

Voor het slapen gaan, sluit u de neussensor aan, zoals door poli-assistenten is uitgelegd. Deze sensor meet uw ademhaling gedurende de nacht. Wanneer de apparatuur is aangesloten, hoeft u verder geen bijzondere maatregelen te treffen. U kunt op de voor u gebruikelijke tijd naar bed gaan en weer opstaan. 's Nachts kunt u gewoon naar het toilet gaan. Ook kunt u liggen in de houding die voor u prettig is.

De volgende morgen

U krijgt (mondeling en schriftelijk) instructie mee op welke wijze u de volgende morgen zelf de sensoren kunt verwijderen. U krijgt een tasje mee om alle materialen in te doen.

Slaapapparatuur inleveren

Na het afkoppelen levert u de slaapapparatuur in het bijbehorende tasje tussen 8.30 uur en 9.30 uur 's ochtends in bij de balie van de polikliniek longgeneeskunde van het BovenIJ ziekenhuis

Komt u op een vrijdag voor het aansluiten van slaapapparatuur, dan levert u de slaapapparatuur op maandag voor 9.30 uur ’s ochtends in.

U hoeft de slaapapparatuur niet persoonlijk af te geven, iemand anders mag dit ook voor u doen.

Als u er tegenop ziet om zelf de apparatuur te verwijderen, dan kunt u dit bespreken met de poli-assistent die de apparatuur bij u aansluit.

Test geslaagd?

Het kan natuurlijk voorkomen dat u tijdens de nacht van het onderzoek wat minder goed slaapt dan anders. Dat geeft niet. Het is niet zo dat de test pas geslaagd is als u de hele nacht heeft geslapen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u in het ziekenhuis van uw arts. hiervoor maken we een afspraak met u.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6292
  • Route 46

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven