aandoening

Sarcoïdose

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Sarcoïdose
Vandaag zijn de poliklinieken telefonisch minder goed bereikbaar dan u van ons gewend bent.

Voor vragen die geen spoed hebben, stuur een bericht via BeterDichtbij.

Wilt u weten wanneer uw afspraak is, bekijk dit via Mijn BovenIJ

 

Sarcoïdose is een zeldzame ziekte van het afweersysteem waarbij ontstekingen ontstaan. Bij zo’n ontsteking hopen witte bloedcellen zich op. Deze ophopingen heten granulomen. Negen van de tien mensen met sarcoïdose hebben er last van in de longen. Het longweefsel kan dan langzaam vol raken met littekens. Dit zorgt na verloop van tijd voor beschadiging van de longen.

Herken sarcoïdose in de longen

Als sarcoïdose plotseling de kop opsteekt, kunt u zich grieperig voelen. Symptomen van sarcoïdose zijn dan onder andere: koorts, vermoeidheid, lusteloosheid, pijnlijke gewrichten en typische huidafwijkingen op de onderbenen en/of onderarmen. Dit zijn paarsrode vlekken en zwellingen, die we erythema nodosum noemen.

Is de ziekte al langer onontdekt aanwezig, kunt u last hebben van pijn op de borst, benauwdheid of kortademigheid en een vervelende prikkelhoest, vooral bij inspanning. Sommige mensen hebben last van gewichtsverlies. De symptomen van sarcoïdose kunnen komen en gaan, omdat het verloop van de ziekte over het algemeen grillig is.

Als sarcoïdose in een ver gevorderd stadium is, bevinden zich talloze kleine littekens in het weefsel van de longen. Hierdoor kunt u last krijgen van allerlei longklachten en een kleinere longinhoud. U raakt dan sneller buiten adem. Ook kan de werking van de longen bij ernstige sarcoïdose achteruitgaan.

Oorzaak sarcoïdose

Over de oorzaak van sarcoïdose twijfelen wetenschappers nog. Waarom de ontstekingen in de weefsels of organen ontstaan, is nog een raadsel. Ook is nog niet duidelijk waarom bij ongeveer twee op de drie mensen met sarcoïdose de ziekte vanzelf weer verdwijnt, en deze bij de andere groep blijvend (chronisch) is. 

Behandeling sarcoïdose

In sommige gevallen raken de longen blijvend beschadigd door sarcoïdose, maar bij de meeste mensen verdwijnt sarcoïdose vanzelf. Meestal is dit binnen drie jaar na het begin van de ziekte. De longarts begeleidt u tijdens het ziekte- en behandelproces. Omdat sarcoïdose in veel gevallen vanzelf verdwijnt, is het meestal alleen maar nodig om regelmatig op controle te komen. Als de ziekte vergevorderd of heel hevig is, kan de arts ervoor kiezen u toch met medicijnen te behandelen. Meestal zijn dat medicijnen die ontstekingen remmen en onderdrukken. Deze behandeling helpt om te genezen van sarcoïdose als dit niet vanzelf lijkt te gaan.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6292
  • Route 46

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven