Medische hypnose voor kinderen en jongeren folder

Medische hypnose kan helpen bij klachten waarbij het lichaam ontregeld is. Voorbeelden van deze klachten zijn prikkelbare darm syndroom (PDS), spanningshoofdpijn en slaapproblemen. Het lichaam blijft dan gespannen en het lukt dan vaak niet goed meer om te ontspannen.

Wat is Medische hypnose?

Medische hypnose kan helpen om pijn en stress te verminderen. Hierbij leer je jezelf door geleide fantasie, geconcentreerde aandacht en ontspanningsoefeningen in een zeer ontspannen toestand te brengen. Hypnose klinkt spannend, maar bijna iedereen heeft wel eens een hypnotische ervaring. Bijvoorbeeld wanneer je zo geconcentreerd bezig bent, dat je niet hoort dat iemand binnenkomt. Het is vergelijkbaar met het gevoel van dagdromen of ergens helemaal in opgaan, waardoor je je omgeving even helemaal vergeet. Hypnose wordt ook wel 'dagdromen met een doel' genoemd.

Ons brein vindt het moeilijk  om onderscheid te maken tussen dingen die echt gebeuren en dingen die je je voorstelt. Stel je maar eens voor dat je op een zure citroen bijt. Voel je het speeksel al in je mond lopen? Van dit mechanisme maken we gebruik bij medische hypnose. Als je helemaal ontspannen bent, staat je brein nog meer open voor suggesties. Je krijgt bijvoorbeeld een oefening waarbij je jouw buik voorstelt als een warme, zachte buik, terwijl je heel ontspannen bent. Door gebruik te maken van ontspanningstechnieken en je voorstellingsvermogen leer je om meer controle te ervaren over jouw klachten.

De therapie

De therapie bestaat meestal uit drie tot vijf sessies. De therapeut zal verschillende oefeningen met je doen. Je hebt en houdt zelf volledig de controle, de behandelaar brengt je dus niet onder hypnose. Om het effect van de behandeling zo groot mogelijk te laten zijn, krijg je oefeningen mee voor thuis. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het gaat!

Effect op aandoeningen

Medische hypnose heeft effect op verschillende aandoeningen:

Prikkelbare darm syndroom

Dit is veruit de meest voorkomende oorzaak van buikklachten en een afwijkend poeppatroon bij kinderen en jongeren. Er spelen twee problemen naast elkaar:

  1. De darm beweegt niet zoals het hoort. Te snelle beweging van de darm zorgt voor dunne ontlasting of diarree. Een darm die te langzaam beweegt, kan voor pijnlijke, harde of weinig ontlasting zorgen. Als de darm vervelende, knijpende bewegingen maakt, kan dat zorgen voor krampende pijn.

  2. Een prikkelbare darm geeft veel sneller en vaker pijnprikkels af naar de hersenen. Als de darm een beetje uitgerekt wordt, bijvoorbeeld door passeren van voedsel of lucht door de darm, stuurt de darm dit door als pijnsignaal. Terwijl dit bij een normaal werkende darm niet zou gebeuren. Hierdoor raakt het zogenaamde pijnfilter in de war. De hersenen horen namelijk goed het verschil te weten tussen pijnprikkels waar je op moet reageren of niet. Denk aan de pijn van je hand als deze dicht bij vuur komt: dan moet je pijn voelen zodat je je hand snel terug trekt.

    Daarnaast komen er vele andere prikkels in het brein, waar je niets mee hoeft te doen. Denk hierbij aan je billen, die nu waarschijnlijk signalen geven dat je op een stoel zit. Nu je dit leest kun je het voelen, maar je wordt er normaal gelukkig niet steeds mee lastig gevallen! Je brein regelt dus welke prikkels van je lijf in je bewustzijn komen, het heeft een filter. Bij prikkelbare darmsyndroom raakt dat filter ontregeld. Je krijgt dan allerlei prikkels binnen waar je niks aan hebt en die alleen maar last veroorzaken.

Effect medische hypnose

De diepe ontspanning door medische hypnose heeft op beide problemen een gunstig effect. In diepe rust gaan darmen beter en rustiger bewegen. En in diepe ontspanning zijn de hersenen veel beter in staat om nutteloze prikkels weg te filteren. Door veel te oefenen, blijft dit effect steeds sterker.

Spanningshoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn span je de schouder-, nek- en hoofdspieren te stevig aan. Spanningshoofdpijn heeft ook te maken met prikkels uit de omgeving. Bijvoorbeeld omgevingen met veel geluid-, licht- en sociale prikkels, zoals school. Ook langdurige concentratie kan hoofdpijn uitlokken, bijvoorbeeld door opgetrokken schouders wanneer je ingespannen leest. Als hoofdpijn er eenmaal is, zorgt de pijn zelf ook weer dat je je spieren aanspant. Dat noemen we de pijncirkel. Een behandeling met medische hypnose kan deze pijncirkel doorbreken.

Slaapproblemen

Ongeveer 15 tot 30% van de kinderen heeft last van slaapproblemen. Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen komen door aanleg of door een lichamelijke oorzaak. Ook angst en piekeren kunnen een rol spelen. Net als de reactie van ouders op de slaapproblemen. Slaapproblemen kunnen erg zwaar zijn. Voor het kind en jongeren zelf en voor de ouders. Een goede nachtrust is erg belangrijk en wanneer je niet goed slaapt kan dit vervelende gevolgen hebben. Dit kan zorgen voor concentratiemoeilijkheden, sneller prikkelbaar zijn en lichamelijke klachten.

Door hypnose-oefeningen leer je om rustiger en meer ontspannen te worden. Op die manier wordt het makkelijker om in slaap te vallen.

Lees meer over medische hypnose:

Dit is een website met informatie over medische hypnose en de wetenschappelijke achtergrond. Hier is ook de mogelijkheid om het thuisbehandeling pakket te bestellen en de vergoeding hiervan te bekijken. Er staan ook twee filmpjes op die je kunt bekijken.

Dit is een uitzending van 2Doc over medische hypnose.

Contactinformatie afdelingen

Kinderpolikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6120
Route 60

Medische psychologie polikliniek

Openingstijden van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 - 16.30 uur
Telefoonnummer 020-634 6206
Route 2e etage – zuid

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven