Liesbreuk kinderen

Binnenkort wordt uw kind opgenomen voor een liesbreukoperatie. Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies een gedeelte van de buikinhoud bevat. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, persen of hoesten) kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen. De breuk wordt dan groter. 

Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan de neiging hebben groter te worden. Dat kan meer klachten gaan geven. Soms komt het voor dat een liesbreuk bekneld raakt. Dan is een spoedoperatie nodig. De operatie vindt plaats als dagbehandeling. Een liesbreuk kan voorkomen bij zowel jongens als meisjes, maar in deze folder spreken voor het gemak over hij.

Voorbereiding

Uw kind moet nuchter zijn voor de operatie. Dit houdt in dat hij niks mag eten en drinken gedurende enige tijd voor de operatie. Eventuele medicatie kan hij wel innemen met een slokje water. Een ziekenhuisopname kan (of is) voor een kind een heel stressvol gebeuren. Het is daarom belangrijk hem goed voor te bereiden op opname en operatie en te vertellen wat er gaat gebeuren. Op de dag van de operatie wordt hij voorbereid door de pedagogisch medewerker van de kinderafdeling. Ook zult u van hen nog de nodige informatie krijgen over wat er gaat gebeuren vanaf het moment dat hij naar de operatiekamer gaat.

De dag van opname

Op de dag van opname meldt u zich met uw kind op de afgesproken tijd op de kinderafdeling. Een verpleegkundige van de afdeling zal u en uw kind ontvangen en jullie de rest van de dag begeleiden. Zij zal hem wegen en temperaturen. Zo nodig krijgt hij nog premedicatie. Wanneer hij heeft gekozen om de narcose via een infuus te krijgen dan zal hij op beide handen (handrug) verdovingspleisters krijgen om de prik van het infuus minder te voelen. De verpleegkundige zal ook nog de vooraf ingevulde vragenlijst met u doornemen. De pedagogisch medewerker zal hierna uw kind voorbereiden. Vlak voor de operatie krijgt hij een speciaal operatiejasje aan.

Wat neemt u mee

  • Ponskaartje en afsprakenkaart.
  • De vooraf ingevulde vragenlijst.
  • Eventuele medicatie die uw zoon gebruikt
  • Een pyjama of andere gemakkelijke zittende kleding voor in bed.
  • Een extra onderbroekje.
  • Een ruim zittende, niet knellende broek.
  • Knuffel of ander speelgoed.

De operatie

De ingreep vindt plaats onder totale narcose. Een van de ouders mag mee naar de operatiekamer totdat uw kind slaapt. De pedagogisch medewerker gaat ook mee. Hierna gaat u, samen met de pedagogisch medewerker terug naar de kinderafdeling. Hier kunt u in de ouderkamer wachten.

Contactinformatie afdelingen

Kinderafdeling

Telefoonnummer 020-634 6117
Route Begane grond (route 59)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven