behandeling

Kaakgewrichtspijn behandeling

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Kaakgewrichtspijn behandeling
In het BovenIJ ziekenhuis zijn er verschillende behandelingen voor kaakgewrichtsklachten. Ook kunt u zelf veel doen om kaakgewrichtsklachten te verminderen.

Rust geven

Bij kaakgewrichtsklachten zijn vooral kauwen, drinken, praten, lachen, geeuwen, zingen, zoenen en tandenpoetsen lastig of pijnlijk. Bij de meeste mensen worden de klachten na een tijdje vanzelf minder. Het is belangrijk dat u uw kauwspieren hierbij zoveel mogelijk rust geeft. Dat betekent: niet te zwaar belasten, maar wel bewegen.

Adviezen bij kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Daarom zijn misschien niet alle tips voor u geschikt. De kaakchirurg van het BovenIJ ziekenhuis bespreekt met u welke adviezen en oefeningen bij u passen.

  • Eet met kleinere happen.
  • Kauw geen kauwgum en eet geen drop.
  • Klem/zet uw tanden nooit op elkaar als dit geen doel heeft.
  • Voorkom nagelbijten, kiezen klemmen, op de lip zuigen/bijten.
  • Gebruik uw tanden om bijvoorbeeld een pen of spijker vast te houden of om draadjes door te bijten.
  • Pas op dat u uw mond niet extreem wijd opendoet tijdens het eten, of als u geeuwt of lacht. Ondersteun anders uw onderkaak, zodat de mond minder ver open gaat.
  • Houd het hoofd recht als u werkt, een hobby uitoefent, slaapt of aan het bellen bent.
  • Gebruik een sjaal, zodat uw kauwspieren niet kunnen afkoelen.
  • Vermijd hard voedsel zoals taai vlees, nootjes, appels, rauwe wortels, stokbrood en oude kaas.
  • Eet (tijdelijk) alleen zacht voedsel, zoals gehakt, puree, appelmoes, brood zonder korst of eten dat met een staafmixer gemalen is.

Behandelingen kaakgewrichtsklachten

In het BovenIJ ziekenhuis kan de kaakchirurg een splint adviseren. Dit wordt ook wel een opbeetplaat genoemd. De splint is een hard plaatje van kunsthars, dat u op de tanden vastklikt. U draagt de splint ’s nachts en soms ook overdag. De splint brengt de kaken tot rust en zet ze in de juiste positie. Dit gebeurt doordat de splint de tandenknobbels afdekt, zodat de tanden elkaar niet meer kunnen terugvinden. Daarnaast beschermt een splint de tanden en kiezen tegen klemmen en knarsen ‘s nachts.

Deze splint maken wij niet zelf in het BovenIJ. U kunt hiervoor terecht bij uw tandarts of een gnatholoog. Een gnatholoog onderzoekt en behandelt pijn en problemen bij het kauwen.

De kaakchirurg van het BovenIJ kan u ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in de kauwspieren. Hier wordt u verder behandeld, kunnen uw kaken gemasseerd worden en krijgt u oefeningen mee. Wilt u zelf een fysiotherapeut zoeken? Let er dan op dat deze gespecialiseerd is in kaakgewrichtsklachten. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie kunt u zo’n fysiotherapeut bij u in de buurt vinden.

De kaakchirurg kan u ook doorverwijzen naar een tandarts die gespecialiseerd is in gnatologie. Dit noemen we een gnatholoog. Een gnatholoog onderzoekt en behandelt pijn en problemen bij het kauwen.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6220
  • Route 30

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven