Gastroscopie - Onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm

Uw behandelend arts heeft voorgesteld bij u een gastroscopie te doen. Bij dit onderzoek bekijkt de arts met een kijkinstrument, de endoscoop, de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. U leest hier meer over het onderzoek, de voorbereiding, de periode erna, en over welke afwijkingen gevonden kunnen worden.

Welke functie heeft de maag?

De maag is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel en speelt een belangrijke rol bij de vertering van voedsel. Via de slokdarm gaat het voedsel door een sluitspier naar de maag. Onder invloed van maagsappen, maagzuur en enzymen trekken de spieren van de maagwand zich samen om het voedsel naar de twaalfvingerige darm te transporteren, waar de vertering verder gaat.

Wat is een gastroscopie?

Tijdens het onderzoek bekijkt de arts het slijmvlies van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een endoscoop. Dit is een flexibele slang die via de mond naar binnen wordt gebracht. De endoscoop bevat een piepkleine videocamera. Tijdens het onderzoek kan de arts met speciale instrumenten een stukje weefsel (biopt) voor nader onderzoek afnemen. 

Welke afwijkingen kunnen we opsporen?

Slokdarmontsteking (oesophagitis)

De ontsteking ontstaat als de wand van de slokdarm langere tijd met maagzuur in contact komt. Dit ontstaat als de sluitspier tussen slokdarm en maag niet meer goed sluit, bijvoorbeeld door een breukje in het middenrif. Het maagzuur kan dan in de slokdarm komen. De klachten die hierbij optreden zijn onder andere een branderig gevoel achter het borstbeen en zuurbranden. Als de klachten lange tijd aanhouden, kunnen ook slikklachten ontstaan.

Een Barrett-slokdarm

Dit is een aandoening van het onderste deel van de slokdarm waarbij het slijmvlies (de slokdarmbekleding) is veranderd. Een regelmatige controle van het slijmvlies is noodzakelijk. 

Gastritis of maagslijmvliesontsteking

Bij een gastritis is het maagslijmvlies licht ontstoken. Alcohol, roken, medicijngebruik of een bacterie, de Helicobacter pylori, kunnen hier de oorzaak van zijn. De klachten kunnen zijn: misselijkheid, braken, diarree en een vervelend of pijnlijk gevoel in de bovenbuik. Zoals gezegd kan de arts tijdens het onderzoek biopten afnemen.

Maagzweer en zweer in de twaalfvingerige darm

Meestal worden zweertjes in het maagdarmkanaal veroorzaakt door de Helicobacter pylori-bacterie. Het zweertje ziet eruit als een ondiepe krater, met een diameter van enkele millimeters tot wel drie centimeter. De klachten kunnen variëren van nauwelijks pijn tot hevige pijn die na het eten meestal verdwijnt, maar soms juist erger wordt. Ook een maagzweer kan gepaard gaan met misselijkheid, braken (soms met bloed), brandend maagzuur en vaak boeren. Als de zweer niet wordt behandeld, kan een bloeding optreden. De klachten zijn dan (bloed) braken en rood-zwarte ontlasting.

Kanker

Bij verdenking op kanker kan het onderzoek met een biopsie uitsluitsel geven. Uw arts maakt met u eventueel afspraken voor aanvullend onderzoek.

Medicijnen

Als u bloedverdunnende middelen gebruikt kan, nadat een biopt voor onderzoek wordt weggenomen, een bloeding optreden. Ook Aspirine heeft dit effect. Overleg vooraf met uw arts als u deze middelen gebruikt en hoe u dit kunt aanpassen. Dit geldt ook voor mensen met diabetes die insuline spuiten of medicijnen gebruiken en daarbij ‘s morgens moeten eten.

Doet het onderzoek pijn?

Het inbrengen van de endoscoop is voor veel mensen een vervelende gewaarwording, maar doet geen pijn.

Complicaties

Een gastroscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kunnen complicaties optreden. Een luchtweginfectie of een longontsteking kan het gevolg zijn van het zich verslikken in de maaginhoud. Ook kunnen problemen optreden bij spoedonderzoeken wanneer iemand niet nuchter is, bijvoorbeeld bij een maagbloeding. Een enkele keer kan een scheurtje in de slokdarm ontstaan, heel zelden in de maag. Indien u na het onderzoek heftige buikpijn krijgt, dient u contact op te nemen met u behandelend arts.
Buiten kantooruren neemt u contact op met de afdeling spoedeisende hulp.

De voorbereiding

De avond voor het onderzoek mag u vanaf 24.00 uur 's nachts niet meer eten, drinken en roken. Op de dag van het onderzoek komt u geheel nuchter naar het ziekenhuis. Als het onderzoek na 13.00 uur is afgesproken, dan kunt u 's morgens voor 8.00 uur een kopje thee met een beschuitje nemen. Indien u medicijnen gebruikt, kunt u die met een klein slokje water innemen.

Het onderzoek

 • U meldt zich 15 minuten voor de afgesproken tijd bij de receptie van het Endoscopie Centrum (2e etage).
 • De verpleegkundige of endoscopie assistent haalt u op en neemt u mee naar de behandelkamer. 
 • U krijgt van de verpleegkundige of doktersassistent een cupje met anti-foam te drinken, tegen het schuimen in de maag en daarna een keelverdoving door een spray in de keel.
 • Als u losse gebitsdelen hebt, vragen we u deze uit te doen. 
 • Lippenstift en piercings moet u verwijderen.
 • U gaat op de linkerzij op het bed liggen en u krijgt een bijtring tussen de kaken ter bescherming van de endoscoop en uw gebit. 
 • Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat u probeert te ontspannen door u op uw ademhaling te concentreren. 
 • De arts brengt de endoscoop in en zuigt eventueel overtollig slijm weg. 
 • Ook blazen we via de endoscoop lucht in; de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm kunnen we zo beter bekijken. Waarschijnlijk moet u hiervan boeren, hier hoeft u zich niet voor te schamen. 
 • Het is niet mogelijk dat uw begeleider aanwezig is bij het onderzoek.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek voelt u zich over het algemeen redelijk fit, maar u kunt wat slap zijn, doordat u nuchter bent. Tevens kunt u last hebben van winderigheid, darmkramp en oprispingen, dit komt omdat via de slang lucht wordt ingebracht. Uw keel is plaatselijk verdoofd en moet u tot een half uur na het onderzoek wachten met eten of drinken. Begin na het half uur met een slokje water, gaat dit goed dan mag u weer alles eten en drinken. Voelt het nog niet goed in de keel wacht dan nog 10 minuten en probeer dan opnieuw een slokje water. Het is raadzaam iemand mee te brengen die u naar huis kan begeleiden.

Begeleiding

Omdat u sedatie krijgt voor dit onderzoek, is het noodzakelijk dat iemand u ophaalt van het Endoscopie Centrum. U mag niet alleen naar huis, ook niet met openbaar vervoer of taxi. Tot de ochtend na het onderzoek mag u zelf niet actief deelnemen aan het verkeer.

Let op: Heeft u dit niet geregeld, dan kan het onderzoek niet doorgaan.

Belangrijk!

Vertel de arts voor het onderzoek: 
 • of u antistollingsmiddelen (bloedverdunning) gebruikt
 • of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen
 • of u aan hart- of longaandoeningen lijdt
 • of u zwanger of mogelijk zwanger bent
 • Denk er nogmaals om, om nuchter naar het onderzoek te komen

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem contact met ons op via één van deze telefoonnummers. Bel zo snel mogelijk.

Contactinformatie afdelingen

Endoscopie Centrum

Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.00 uur
Telefoonnummer 020-634 6441
Route 2e etage

Maag-, darm- en leverziekten (MDL) polikliniek

Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur
Telefoonnummer 020-634 6185
Route 2e etage west

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven