EEG na slaapdeprivatie

Binnenkort wordt bij u een EEG afgenomen nadat u een nacht niet heeft geslapen. Dit onderzoek heet EEG na slaapdeprivatie (slaaponthouding). In deze folder leest u hier meer over.

Wat is een EEG-onderzoek?

Informatie over het EEG-onderzoek is te lezen in de folder ‘EEG-onderzoek’.

Wat is slaapdeprivatie?

Slaapdeprivatie betekent letterlijk: ‘onthouden van slaap’. Slaaponthouding maakt de hersenen gevoeliger voor diverse afwijkingen, waaronder epilepsie. Het EEG-onderzoek vindt plaats nadat u een nacht niet heeft geslapen. 

Doel van het onderzoek

Het doel van het EEG na slaapdeprivatie is het registreren van de elektrische activiteit van de hersenen als u wakker bent én terwijl u doezelt en/of in slaap valt. Meestal vindt een EEG na slaapdeprivatie plaats als het gewone EEG niet voldoende gegevens heeft opgeleverd. 

Voorbereiding

De neuroloog bepaalt, samen met u, of u de nacht vóór het onderzoek wordt opgenomen in het ziekenhuis of dat u het onderzoek poliklinisch mag laten doen. Dit betekent dat u de nacht vóór het onderzoek thuis wakker blijft. Het onderzoek vindt dan de volgende ochtend plaats in het ziekenhuis. 
Indien u de nacht doorbrengt in het ziekenhuis wordt u de avond voordat het onderzoek plaatsvindt, opgenomen. U meldt zich om 20.00 uur op de verpleegafdeling neurologie, 3e etage/west. 
U mag 24 uur voorafgaand aan het onderzoek niet slapen. De verpleegkundigen die nachtdienst hebben, zullen af en toe bij u kijken of u wakker blijft. Neemt u iets mee om de tijd door te brengen zoals een boek, tijdschrift, puzzelboekje of handwerk. 
Het is niet toegestaan gedurende de nacht koffie, thee, chocolademelk of cola te drinken. Het opwekkende middel cafeïne dat in deze dranken zit, kan het onderzoek negatief beïnvloeden. Ook verzoeken wij u om niet, of zo min mogelijk te roken. Desgewenst mag u iemand meenemen om u gezelschap te houden tijdens het wakker blijven. 
In verband met het aanbrengen van de elektroden op de hoofdhuid moet u de dag vóór het onderzoek uw haren wassen en mag u de dag van het onderzoek geen haarlak, haarvet of haargel gebruiken. Wij verzoeken u eventueel ingevlochten haar van tevoren los te maken. 

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen, dan kunt u deze blijven gebruiken, tenzij de specialist anders aangeeft. Neemt u alstublieft een lijstje mee met de medicijnen.  Deze kunt u opvragen bij uw apotheek.

Voorbereiding bij kinderen

De voorbereiding voor kinderen is als hierboven beschreven. Uw kind hoeft echter niet de hele nacht wakker te blijven. Hiervoor geldt het volgende: 
  • 0-2 jaar: wekken tussen 06.00 uur en 07.00 uur, wakker blijven tot EEG-registratie om 13.00 uur.
  • 2-4 jaar: wekken om 05.00 uur en wakker blijven tot EEG-registratie om 13.00 uur.
  • 4-6 jaar: tussen 22.00 en 23.00 uur gaan slapen, wekken om 05.00 uur en wakker blijven tot EEG-registratie om 13.00 uur. 
  • 6-10 jaar: om 24.00 uur gaan slapen, wekken om 05.00 uur en wakker blijven tot EEG-registratie om 13.00 uur. 
  • 10-16 jaar: om 24.00 uur gaan slapen, wekken om 03.00 uur en wakker blijven tot EEG-registratie om 13.00 uur.

Het onderzoek

Het is de bedoeling dat u tijdens de EEG na slaapdeprivatie afwisselend in slaap valt en weer wakker wordt gemaakt. Vooral de periode van inslapen is belangrijk. Het onderzoek bij volwassenen vindt plaats om 09.00 uur en duurt ongeveer 60 minuten. 
Belangrijk: wij verzoeken u dringend om niet zelfstandig naar huis te gaan met de auto of het openbaar vervoer. Regelt u iemand die u naar huis kan brengen. 

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u op de polikliniek van uw behandelend neuroloog. Hiervoor zal in overleg een afspraak worden gemaakt.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact met ons op.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, liefst uiterlijk 24 uur voorafgaand aan uw afspraak. 

Contactinformatie afdelingen

Klinische Neurofysiologie (KNF)

Telefoonnummer 020-634 6260/6842
Route 37

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven