EEG-onderzoek

Binnenkort heeft u een afspraak voor een EEG-onderzoek. In deze folder leest u wat u hierbij kunt verwachten. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling klinische neurofysiologie van de polikliniek neurologie.

Wat is een EEG-onderzoek?

De afkorting EEG staat voor Elektro Encefalo Gram, dat wil zeggen een registratie van elektrische activiteit van de hersenen. 
De zenuwcellen in de hersenen produceren een zeer geringe elektriciteit waardoor het mogelijk is om met speciale apparatuur de werking van de hersenen te onderzoeken. Via dopjes op uw hoofd, zogenaamde elektroden, kunnen we signalen uit de hersenen opvangen. Deze signalen worden vervolgens omgezet in golfpatronen die op de computer verschijnen en door de arts te lezen zijn. 

Voorbereiding

Om de elektroden goed op uw hoofdhuid te bevestigen, is het van belang dat uw haren vóór het onderzoek schoon en droog zijn. Gebruik geen lak, gel, wax, mousse of andere haarverzorgingsproducten. Anders kan het onderzoek niet doorgaan. Gaat u van tevoren even naar het toilet. Het onderzoek kan namelijk moeilijk onderbroken worden. 

Wat gebeurt er tijdens het EEG-onderzoek?

  • U zit op een bed en uw hoofd wordt opgemeten met een centimeter. Zo wordt de plaats van de elektroden bepaald. 
  • De laborant plakt ongeveer 25 elektroden op uw hoofd en 2 op uw armen. Dit gebeurt met een speciale pasta. 
  • Vervolgens gaat u op het bed liggen en krijgt u steeds kleine opdrachten van de laborant zoals: 'wilt u zuchten', 'wilt u uw ogen open’ of ‘wilt u uw ogen dicht doen'. Gedurende korte tijd wordt er geknipperd met een lamp. U heeft uw ogen dan dicht. Tijdens alle opdrachten blijft u zoveel mogelijk stil liggen. 

Duur van het EEG-onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is ongevaarlijk en niet pijnlijk. Het lang stil liggen op uw rug kan vervelend voor u zijn.

Na het EEG-onderzoek

Na het onderzoek worden de elektroden verwijderd. Uw hoofd wordt zo goed mogelijk schoongemaakt met water. 

De uitslag

U krijgt de uitslag van uw specialist bij het volgende polikliniekbezoek. 

Belangrijk!

Neem een overzicht mee van alle medicijnen die u nu gebruikt. Dit actuele medicatie-overzicht kunt u gratis ophalen bij uw apotheek.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem contact met ons op. Bel zo snel mogelijk, maar uiterlijk 24 uur voor uw afspraak. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Neurologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6260
Route 35, 36

Klinische Neurofysiologie (KNF)

Telefoonnummer 020-634 6260/6842
Route 37

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven