Echografie van de schouder- en armvaten

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om inwendige organen zichtbaar te maken. Een andere naam voor dit onderzoek is ultrageluidonderzoek. Ultrageluid is zo hoog dat het menselijk oor het geluid niet kan horen.

De geluidsgolven dringen het lichaam binnen en inwendige organen kaatsen ze terug. Vervolgens vormen deze geluidsgolven een beeld, dat te zien is op de monitor. De laborant kan hier een opname van maken. Het geluid kan worden gehinderd door lucht, gas en bot.

Om een beter contact met de huid te krijgen, wordt er eerst gel op de huid aangebracht als geleidingsmiddel. Deze gel wordt vervolgens met een transducer (=soort microfoon) verspreid.

Zijn er voorbereidingen nodig?

Er zijn voor dit onderzoek geen voorbereidingen nodig.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

  • U wordt gevraagd om op de onderzoekstafel te gaan liggen.
  • Voor dit onderzoek mag u de onderkleding aanhouden, alleen de arm/schouder moet ontbloot zijn.
  • Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen.
  • Er wordt een beetje gel op uw arm/schouder aangebracht. Deze gel is om de geluidsgolven over te brengen, zodat de bloedvaten in beeld komen.
  • Er worden opnamen gemaakt van de arm/schoudervaten.
  • Soms wordt u gevraagd om van houding te veranderen.
  • Als de echo gemaakt is, wordt uw arm/schouder schoongemaakt met een handdoek. Mocht er wat gel op uw kleding terechtkomen, de gel is uitwasbaar.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek zelf is niet belastend of pijnlijk.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De duur van het onderzoek is ongeveer 30 minuten.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van uw behandelende arts bij de eerstvolgende afspraak.

Zijn er risico’s / bijwerkingen?

Bij echografie zijn geen bijwerkingen. Echografie maakt gebruik van geluidsgolven in plaats van röntgenstraling. Hierdoor is het onderzoek onschadelijk.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologie onderzoeken zo kort mogelijk te houden hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn.  Te laat komen kan betekenen dat u dezelfde dag niet meer geholpen kunt worden.

Opmerkingen, suggesties, klachten

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat van de polikliniek radiologie.

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven