Ingreep onder sedatie, lichte slaap

U bent met een medisch probleem op de polikliniek plastische chirurgie geweest. De plastisch chirurg heeft voor de behandeling van uw aandoening een ingreep onder sedatie voorgesteld. Wat dit voor u betekent leest u in deze informatie.

Voorbereiding

Gesprek met de plastisch chirurg

Het is van belang dat u uw plastisch chirurg vertelt of, en zo ja welke, medicijnen u gebruikt. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, zoals Ascal, Acetylsalicylzuur of Plavix, bespreekt de plastisch chirurg met u of u met deze medicijnen moet stoppen.
De plastisch chirurg kan u ook vragen om contact op te nemen met de trombosedienst als u daar komt voor de dosering van uw bloedverdunners zoals Acenocoumarol, Marcoumar. Zij kunnen u adviseren over het stoppen en weer starten met deze bloedverdunners.

Gesprek met de verpleegkundige van het patiënten servicebureau

Om de voorbereiding op uw opname en het verblijf in het ziekenhuis zo goed mogelijk te regelen, heeft u een gesprek met een verpleegkundige van het patiënten servicebureau (PSB). De verpleegkundige stelt u een aantal vragen en gaat na of alle vooronderzoeken zijn gedaan.

Gesprek met de sedatie praktijk specialist

Ter voorbereiding op uw ingreep heeft u een gesprek met de sedatie praktijk specialist. Hiervoor moet u een gezondheidsvragenlijst invullen. De sedatie praktijk specialist neemt de ingevulde vragenlijst met u door.

Eten en drinken voor een sedatie

Tijdens de sedatie moet u een lege maag hebben. U mag dus niet eten en drinken voor de sedatie. U moet nuchter zijn. Bij een volle maag kan tijdens de sedatie de inhoud van de maag in de luchtpijp en de longen terechtkomen. Voor uw eigen veiligheid moet u zich houden aan de regels ‘Eten en drinken voor een sedatie’. U vindt alle informatie over eten en drinken op de pagina ‘Sedatie met Propofol’ op onze website. Hiervoor gaat u op de homepagina van de website naar het afdelingsoverzicht en klikt daar op de pagina sedatie polikliniek.

Als u gegeten of gedronken heeft en dus geen lege maag heeft voor de sedatie, kan de sedatie niet doorgaan. U bent dan niet nuchter. Tanden poetsen mag wel. Ook uw medicijnen kunt u eventueel innemen met een slokje water (tot 1 uur voor de sedatie).

Overige voorbereiding

Het is van belang dat het gebied of lichaamsdeel waar de ingreep plaatsvindt, thuis goed gewassen wordt. Voor de ingreep moet u een horloge, (trouw) ringen, piercings en armbanden afdoen. U wordt gevraagd geen make-up, (gel)nagellak, erg lange nagels, kunst- of gelnagels te dragen. Overleg bij voorkeur met de verpleegkundige of kostbaarheden op een veilige plaats bewaard kunnen worden. Uw gebitsprothese kan in sommige gevallen in blijven. Uw bril mag mee naar de operatiekamer. Wij raden u aan om gemakkelijke kleding te dragen, omdat bij bepaalde ingrepen een verband wordt aangelegd.

De ingreep

De ingreep vindt plaats op het Dagcentrum. Hoe de ingreep precies bij u wordt uitgevoerd is afhankelijk van waar u aan behandeld wordt. De plastisch chirurg heeft dit met u besproken.

Het verwijderde weefsel wordt indien nodig onderzocht, zodat er duidelijkheid ontstaat over de aard van de aandoening. Na de ingreep brengen wij u naar de uitslaapruimte. U blijft minimaal 1 uur onder controle, daarna mag u naar huis.

Bijwerkingen

U kunt bij de ingreep onder sedatie last hebben van bijwerkingen. Het slaapmiddel werkt enkele uren kalmerend, verslapt de aandacht en kan de spierfunctie verminderen.

Andere bijwerkingen zijn:

  • Soms sufheid tot enkele uren na de verdoving of behandeling.

  • Soms misselijkheid. Als het nodig is, krijgt u een medicijn.

  • Soms problemen met de ademhaling of de hartfunctie tijdens het onderzoek of behandeling. Dit komt echter zelden voor. Deze klachten zijn goed te behandelen met medicijnen.

Nazorg

Voordat u naar huis gaat, geeft de arts instructies over het behandelen en verzorgen van uw wond. Indien u een hechtpleister heeft, moet deze tenminste een week blijven zitten of langer als de arts dit aangeeft. De hechtpleisters kunnen tegen water.

Bij sommige ingrepen treedt er na de operatie nog enige pijn op. U kunt dan paracetamol innemen, maximaal vier keer per dag 1.000 milligram.

U krijgt een vervolgafspraak mee om de hechtingen te laten verwijderen door de assistente. Eventueel heeft u ook nog een controle door de plastisch chirurg. Als u oplosbare hechtingen heeft, moeten soms de knoopjes van de hechtingen nog verwijderd worden, dit doet de assistente tijdens de afspraak.

Naar huis

U mag tot 12 uur na toediening van de verdoving niet deelnemen aan het verkeer, niet werken en geen alcohol drinken. U kunt niet alleen reizen, maar moet onder begeleiding naar huis.

Complicaties

Zoals bij iedere operatie bestaat ook bij uw ingreep een klein risico op complicaties. Dit kan een nabloeding, bloeduitstorting, wondinfectie of ander probleem met de wondgenezing zijn. Soms kunnen er infecties optreden zoals roodheid, warmte of zwelling in het wondgebied. Houdt het wondgebied schoon, u mag douchen.

Mensen die roken lopen meer kans op complicaties. Het is daarom van belang om (tijdelijk) te stoppen met roken vanaf enkele weken voor de ingreep tot drie weken na de ingreep.

Zijn er na de ingreep onverwachts problemen ontstaan, zoals hierboven omschreven, neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek plastische chirurgie. Binnen 24 uur na de ingreep kunt u buiten kantoortijden bellen met de dienstdoende arts van de spoedeisende hulp. Vanaf 24 uur na de ingreep kunt u buiten kantoortijden contact opnemen met uw huisarts.

Uw afspraak voor de ingreep op het Dagcentrum

U moet een half uur voor de ingreep aanwezig zijn.
Datum:                                                                  Tijdstip:
 

Uw controle afspraak op de polikliniek plastische chirurgie

Datum:                                                                  Tijdstip:
Datum:                                                                  Tijdstip:

Het kan voorkomen dat de arts die u tijdens het spreekuur op de polikliniek plastische chirurgie heeft gezien, niet de arts is die de operatie uitvoert.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact op met de polikliniek plastische chirurgie.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw opnamedag? Bel dan het patiënten servicebureau. 

Contactinformatie afdelingen

Plastische chirurgie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6660
Route 23

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven