onderzoek

Bloedonderzoek

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Bloedonderzoek
Bloed is het meest bekende menselijk materiaal voor onderzoek. Bloedonderzoek kan helpen om de oorzaak van uw klachten vinden. Bij een bloedonderzoek nemen we een of meerdere buisjes bloed af uit een ader, meestal in uw arm. In het laboratorium doen we verschillende onderzoeken. Uw arts vraagt deze aan.

Onderzoeken

In het laboratorium voeren we veel onderzoeken uit met uw bloed. Zo brengen we verschillende waarden in kaart, zoals hormoonspiegels, het aantal en type bloedcellen of ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Deze waarden kunnen helpen om duidelijk te maken waar uw klachten vandaan komen. We kunnen ook bloed afnemen voor een bloedtransfusie, bijvoorbeeld voordat u een grote operatie heeft. 

De bloedafname

Voor een bloedafname nemen we bloed af uit uw elleboogholte, hand of vinger. Als dit niet mogelijk is, doen we dit met een prik op de bovenkant van de hand. De analist(e) of doktersassistente gebruikt telkens nieuwe, schone en steriel verpakte artikelen. Na de bloedafname kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten.

Afspraak maken

Voor het afnemen van bloed kunt u terecht in het afnamelaboratorium in het BovenIJ ziekenhuis. Ook kunt u naar één van de prikposten in Amsterdam Noord. Lees meer over het maken van de afspraak en andere praktische zaken: 

Bloed prikken

Nuchter

Voor een paar bloedonderzoeken moet u nuchter zijn. Bij deze onderzoeken veranderen de uitslagen door eten en drinken. Dit betekent dat u 8 uur voor het onderzoek niet meer mag roken, eten en drinken. Een klein beetje water mag wel, tenzij er uitdrukkelijk aan u is verteld dat dit ook niet mag. Wanneer u medicijnen gebruikt, overlegt u met uw arts of u deze moet innemen.

Onderzoeken waarvoor u nuchter moet zijn:

  • Glucose nuchter
  • Triglyceriden (indien vermeld op formulier)
  • GTT (Glucose Tolerantie Test)

Bijzondere voorwaarden bloedafname

Sommige onderzoeken naar hormoonwaarden in uw bloed kunnen alleen op een bepaald tijdstip.  Dat komt omdat de hoeveelheid hormonen in het bloed gedurende de dag verandert.  Dit geeft uw arts duidelijk aan.

Soms moet een onderzoek op een bepaald tijdstip plaatsvinden omdat een  bloedmonster vóór een bepaalde tijd in een ander laboratorium moet zijn. Hierdoor kunnen ook niet alle bloedonderzoeken op de prikposten plaatsvinden.

Moet u naar het afnamelaboratorium omdat u een bloedtransfusies krijgt? Dan is het tijdstip van de bloedafname erg belangrijk. De arts of het laboratorium vertelt u wanneer de bloedafname moet plaatsvinden.

Uitslag onderzoek

De uitslag van het bloedonderzoek is meestal binnen enkele dagen bekend. De aanvragend arts laat u de uitslag weten. Deze is ook zichtbaar in Mijn BovenIJ.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020 634 6346
  • Route 55

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven